Hlavní obsah

Lékařka prý zabíjela za nacismu psychicky narušené ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Justice ve východoněmeckém městě Gera zvažuje trestní stíhání profesorky medicíny Rosemarie Albrechtové (88) za údajné usmrcování psychicky postižených pacientů za vlády nacistů. Vyšetřování se týká nejméně pěti případů.

Foto: magistrát města F-M

veřejná sbírka Vánoční strom

Článek

"Odhalení údajných případů zločinné euthanasie ve Stadtrodě znamená, že by musela být do vyšetřování zahrnuta také doktorka Albrechtová, uznávaná doma i v zahraničí," konstatovala v roce 1965 Stasi v interním sdělení. Proto vyšetřování záhy uzavřela a materiály utajila.

Albrechtová poprvé upadla do podezření v souvislosti se zkoumáním  východoněmecké tajné policie Stasi ve městě Stadtroda. Ta k prošetření kauzy přistoupila na žádost západoněmeckých policistů. 

Za čistou rasu...

Albrechtová za války vedla dva roky ženské psychiatrické zařízení ve Stadtrodě. Během této doby tam přišlo o život 159 pacientek. K nejčastějším příčinám jejich úmrtí patřily: zápal plic, srdeční a oběhová slabost.

"Nedopustila jsem se žádného bezpráví," hájí se lékařka. Připouští nicméně, že pacientům píchala injekce. Ty prý ale předepisovali jiní lékaři.

Za nacismu bylo podle vědeckých odhadů pod heslem "očištění rasy" záměrně usmrceno 120 tisíc až 250 tisíc psychicky a tělesně postižených lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám