Hlavní obsah

Lékařka je podezřelá z usmrcení 76 pacientů

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Třiapadesátiletá specialistka na léčení rakoviny známé Paracelsovy kliniky v dolnosaském Hannoveru (léčil se zde americký exprezident Ronald Reagan, herec Anthony Quinn a monacká princezna Carolina) je podezřelá, že usmrtila 76 pacientů. Napsal to v úterý německý list Bild s tím, že prokuratura potvrdila vyšetřování 76 případů usmrcení.

Foto: Policie ČR
Článek

Do případu je zapojen také správní soud, který lékařce již zakázal výkon povolání. Nejmenovaný soudce zdůvodnil zákaz tím, že "existuje nebezpečí, že internistka nadále poskytuje nepřípustnou pomoc při umírání".

Popudem k zahájení vyšetřování bylo podezření nemocenské pokladny v Dolním Sasku, která při běžné kontrole zjistila, že oddělení, na kterém lékařka pracovala, odebírá velké dávky obzvláště silných prostředků proti bolesti jako je morfium. Spisy všech pacientů, kteří na oddělení v posledních dvou letech zemřeli, byly zabaveny a byla dokonce exhumována těla zemřelých.

Předseda soudu Karl-Heinz Dreicocker podle deníku prohlásil: "Lékařská dobrozdání potvrdila podezření, že lékařka poskytovala pomoc při umírání pacientům, kteří se nenacházeli v blízkosti smrti." Podle prokuratury není jasné, zda pacienti chtěli zemřít. Lékařka svůj postup považuje nadále za správný a brání se tím, že "chtěla zmírnit bolesti pacientů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám