Hlavní obsah

Lékaři nevěří, že se Ariel Šaron probere

TEL AVIV

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron byl v neděli převezen na specializované oddělení dlouhodobé péče nemocnice Tel Hašomer u Tel Avivu. Oznámily to agentury s odvoláním na lékařské zdroje nemocnice Hadassa, kde byl osmasedmdesátiletý Šaron od ledna hospitalizován po těžkém krvácení do mozku. Šaronův převoz podle odborníků signalizuje, že lékaři nevěří v pacientovo probrání z kómatu v dohledné době.

Článek

"Očekáváme, že to bude těžké ošetřování, protože při jeho (Šaronově) zdravotním stavu se dají očekávat komplikace," citovala agentura AP vyjádření šéflékaře zdravotního centra Šeba nemocnice Tel Hašomer, doktora Zeeva Rotsteina. V nemocnici Tel Hašomer působí odborníci na rehabilitaci pacientů postižených mozkovou příhodou. Tamní centrum Šeba podle Rotsteina nabízí širší možnosti rehabilitace než jeruzalémská nemocnice Hadassa.

"Experti říkají, že jeho (Šaronovy) šance na probuzení nejsou dobré. My ale raději doufáme v to lepší a i přesto, že říkají, že šance jsou mizivé, uděláme maximum pro to, abychom ho probrali," řekl Rotstein novinářům. Po několikaměsíční terapii mají lékaři z centra Šeba v plánu poslat Šarona domů, ať už se jeho stav zlepší, nebo ne, dodal.

Lékař Ravid: už není naděje

Doktor Moti Ravid, lékařský odborník nepůsobící v centru Šeba, však dnes v izraelském vojenském rozhlase řekl, že není naděje na to, že se Šaron z téměř pětiměsíčního kómatu probere. "O naději se mluvívá, dokud je člověk naživu. Není ale šance, že by se probral," řekl Ravid. "Stále ještě nedýchá samostatně. To znamená, že dechové centrum v jeho mozku je nevratně poškozeno, takže veškeré řeči o rehabilitaci jsou jen prázdná slova."

Ambulance vezoucí Šarona v doprovodu policejní eskorty dorazila do nemocnice Tel Hašomer před polednem. Předtím se po chodbách centra Šeba rozmístilo kolem 20 bezpečnostních pracovníků, včetně policejních důstojníků a soukromých bezpečnostních strážců. Správa nemocnice také nechala postavit dřevěnou přepážku před výtahem, kterým byl pacient převážen do svého nemocničního pokoje, aby uchránila Šarona před pohledy novinářů a fotografů.

Jak řekl Rotstein, ochranná opatření nemocnice Tel Hašomer zabezpečuje izraelská tajná služba Šin Bet. Ujistil zároveň, že dlouhodobá bezpečnostní opatření kvůli Šaronovi nikterak nebudou rušit ostatní pacienty. Osmasedmdesátiletý Šaron byl v nemocnici Hadassa ošetřován od 4. ledna, kdy utrpěl těžké krvácení do mozku. Od té doby se podrobil osmi operacím, dosud ale nenabyl vědomí. Stav pacienta v přetrvávajícím kómatu označují jeho lékaři vytrvale za "vážný, ale stabilizovaný".

Šaron, který byl dlouhou dobu jednou z nejvýznamnějších postav izraelské politické scény, krátce před svou nemocí vytvořil novou politickou stranu Vpřed a byl na dobré cestě za třetím premiérským mandátem. Po jeho hospitalizaci převzal funkci ministerského předsedy i šéfa strany Šaronův nejbližší politický spojenec Ehud Olmert. Strana Vpřed vyhrála v březnu předčasné parlamentní volby a předsedou vlády je nyní Olmert. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám