Hlavní obsah

Labouristé prohráli místní volby, Britové mají dost Blaira

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Labouristé britského premiéra Tony Blaira utrpěli ve čtvrtečních místních volbách velkou porážku, když podle částečných výsledků ztratili v místních radách 255 radních křesel a ve 18 radách přišli o většinu. Podle průzkumu veřejného mínění si více než polovina Britů přeje, aby Tony Blair do konce roku opustil svou funkci.

Článek

Po sečtení hlasů ve 163 ze 176 obvodů je jasné, že labouristé ztratili 255 křesel a obsadili jich 1063, ztratili také 18 rad a majoritu mají jen ve 24. Konzervativci 250 křesel získali, mají jich 1568 a celkem ovládli 67 rad, o dvanáct více než dosud. Toryové (konzervativci) dosáhli nejlepšího výsledku od roku 1992. "Dnešní ráno jsem šťastný člověk," uvedl šéf konzervativců David Cameron.

Liberální demokraté získali 19 křesel navíc a ovládají 13 rad, o jednu více než dosud. Liberální demokraté nesplnili očekávání a neposílili tolik, jak čekali.

Britové dali před labouristy přednost konzervativcům, které podle předběžných výsledků volilo 40 procent lidí, 27 procent upřednostnilo Liberální demokraty a jen 26 dalo hlas labouristům. Hlasování se účastnilo 36 procent voličů.

Posílila ultrapravicová Britská národní strana, která podle průběžných výsledků zdvojnásobila počet svých zastupitelů, zejména na chudším severozápadě a v oblastech s imigranty. Získávali také Zelení, kteří mají o 17 křesel více.

Definitivní výsledky však ještě nejsou známé, protože mnohde začínají sčítat lístky až v pátek. 

Přijdou změny ve vládě

Podle analytiků byla prohra labouristů předem jasná a jedinou otázkou byla její velikost. Kvůli velké porážce se čekají změny ve vládě. Předseda Dolní sněmovny labourista Geoff Hoon potvrdil BBC, že se ve vládě uskuteční v nejbližších hodinách změny: "Jsem si tím jistý," prohlásil bez upřesnění, kterých postů se budou týkat.

Současně však uvedl: "Není to skvělá noc, ale není tak zlá, jak někteří lidé předpovídali." Čekalo se totiž, že ztratí 300 až 400 křesel. Ve svém názoru se shodl s ministryní kultury Tessou Jowellovou, podle které to není "přelomový okamžik": "Byli jsem u noci devět let a všechny vlády procházejí těžkými obdobími Toto je těžké období."

Britové mají dost Blaira

Polovina Britů si však podle průzkumu veřejného agentury ICM mínění přeje, aby premiér Tony Blair odešel z čela kabinetu nejpozději do konce letošního roku. Zhruba 36 procent respondentů požaduje okamžitý Blairův odchod, zatímco 14 procentům to stačí do konce roku. Pro jeho setrvání ve vrcholné funkci do roku 2007 se vyjádřilo 23 procent voličů, podle kterých by pak měl předat vládu ministru financí Gordonu Brownovi. Pouhých 22 dotázaných osob je pro udržení se Blaira do konce desetiletí, kdy vyprší jeho mandát.

Podle 54 procent respondentů se Blair chová arogantně a jen 20 procent z nich se domnívá, že jednal správně v otázce Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám