Hlavní obsah

Kyperské letadlo letělo dvě hodiny bez pilota

ATÉNY

Údaje o časovém průběhu letu číslo ZU 522 letecké společnosti Helios Airways z Larnaky do Prahy, který v neděli před polednem skončil zřícením nedaleko Atén, dokládají, že letadlo se 115 pasažéry a šesti členy posádky se pohybovalo řeckým vzdušným prostorem více než dvě hodiny neovládáno. Data večer podle agentury AP zveřejnila řecká vláda.

Článek

Ze záznamů vyplývá, že letoun Boeing 737 odstartoval z kyperské Larnaky v 8:00 SELČ. Po více než půl hodině vstoupil do řeckého vzdušného prostoru a byl identifikován řeckou leteckou kontrolou. Protože se však kontrolní věži aténského mezinárodního letiště nepodařilo navázat s ním spojení, obrátili se řečtí dispečeři na své larnacké kolegy.

Ti jim v 09:20 SELČ sdělili, že před vstupem do řeckého vzdušného prostoru letadlo hlásilo problémy s klimatizací. Řečtí civilní dispečeři se vzápětí obrátili na ministerstvo obrany a to vyhlásilo poplach. Před desátou hodinou dopolední SELČ již ztracený letoun hledaly ve vzduchu dvě vojenské stíhačky F-16.

Vizuální kontakt s letounem navázaly v 10:20 SELČ. Protože letoun nekomunikoval, přiblížily se stíhačky na dohled a konstatovaly, že na palubě boeingu zřejmě není žádný život. Doprovázely jej ještě 40 minut, prakticky až do 11:05 SELČ, kdy se letoun zřítil u obce Grammatikó asi 40 kilometrů od Atén. [celá zpráva]

Z těchto údajů je zřejmé, že poslední kontakt s letounem byl kolem 08:30 SELČ. Někdy v té době asi došlo k tragické dekompresi a podchlazení na palubě, které zabilo všechno živé. Dá se tedy soudit, že letoun se pohyboval jen s pomocí automatického pilota asi dvě a půl hodiny.

Česko má neúplný seznam pasažérů

Ministerstvo zahraničních věcí získalo zatím neúplný seznam pasažérů. Stále tak nemůže potvrdit, zda mezi cestujícími byl český občan. "Zatím tomu nic nenasvědčuje," řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Seznam podle něj neobsahuje všechna jména cestujících, navíc nejsou uvedeny ani národnosti pasažérů letadla. "Nemůžeme tedy stále s jistotou vyloučit žádného Čecha," podotkl Kolář s tím, že by ministerstvo mělo úplný seznam jmen i národností cestujících obdržet. Neví však, kdy přesně se tak stane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám