Hlavní obsah

Kvůli japonské učebnici demonstrují v Číně tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ

Kontroverzní učebnice dějepisu, kterou schválila japonská vláda, vyvolala v Číně pozdvižení. V sobotu ráno vyrazilo do ulic asi deset tisíc lidí, jejich pochod skončil házením kamenů a lahví na budovu japonského konzulátu. Velvyslanectví už poprosilo Čínu, aby vleklé nepokoje zastavila.

Článek

Demonstranti se vydali z náměstí před šanghajskou radnicí směrem k japonskému konzulátu o několik kilometrů dál. Pochod sledovalo několik set policistů, kteří se jej však nesnažili zastavit. Konzulát pak střežilo dalších asi tisíc policistů, kteří demonstranty k budově nepustili, ale nechali je házet nejrůznější předměty.

Již dříve demonstranti házeli vajíčka na japonská auta a kameny zaútočili na tři japonské restaurace ve městě.

Učebnice banalizuje válečné zločiny Japonců

Protijaponské akce se konají v Číně již třetí víkend po sobě, a to i přesto, že čínská vláda vyzvala ke klidu. Rozsáhlé a násilné protesty minulý víkend v Pekingu, Kantonu a Šen-čenu podnítila nově schválená japonská učebnice dějin, která podle kritiků banalizuje japonské zločiny za druhé světové války. Některé zločiny, kterých se Japonci dopustili, když zabírali území v Asii, úplně pomíjí. Učebnici kritizují i jiné země v Asii.

Číňané jsou v ulicích už několik týdnů, demonstrují před japonskými podniky a snaží se bojkotovat japonské zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám