Hlavní obsah

KVÍZ: Letecké katastrofy, které se zapsaly do dějin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O letecké dopravě se říká, že je nejbezpečnější na světě. Když už ovšem k nějaké nehodě dojde, následky bývají tragické. Počty obětí jdou do stovek, a pokud někdo přežije, bývá to spíš zázrak. Připomeňte si některé z leteckých katastrof, které se zapsaly do historie.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek
1. Co do počtu obětí, pomineme-li teroristické útoky z 11. září 2001, byla nejtragičtější srážka dvou Boeingů 747 na letišti na ostrově Tenerife. Havárie si vyžádala 583 obětí. Kdy se neštěstí odehrálo?
2. Letadlo nízkonákladové letecké společnosti Germanwings se 144 lidmi na palubě a šesti členy posádky v roce 2015 unesl kopilot, který s ním záměrně narazil do alpského masivu. Nehodu nikdo nepřežil. Jak se únosce jmenoval?
Foto: Reuters
3. Do historie leteckých katastrof se zapsala i nehoda saúdskoarabských aerolinek z 19. března 1980. V nákladovém prostoru vypukl krátce po startu požár, letadlo se tedy vrátilo a úspěšně přistálo. Přesto všech 301 lidí na palubě zemřelo, udusili se kouřem. O jaký stroj se jednalo?
4. K nejtragičtější srážce letadel ve vzduchu došlo 12. listopadu 1996. Nad Indií se střetly stroje kazašských a saúdských aerolinií, na jejichž palubách cestovalo dohromady 349 cestujících a členů posádky. Nikdo nepřežil. V jaké výšce k neštěstí došlo?
5. K nejhoršímu leteckému neštěstí v dějinách francouzské společnosti Air France došlo 1. června 2009. Ani tuto tragédii nikdo z 228 lidí na palubě včetně 12 členů posádky nepřežil. Odkud a kam stroj letěl?
6. Mezi nejtragičtější letecké katastrofy s jedním z nejvyšších počtů obětí patří nehoda japonských aerolinek, při které 12. srpna 1985 narazil Boeing 747 do hory Osutaka. Kolik lidí zemřelo?
7. Před deseti lety, 8. března, zmizel z radarů letoun společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Dodnes se stroj nepodařilo nalézt, pouze jeho fragmenty. Jaké měl osudný let číslo?
Foto: Reuters
8. Nehoda britsko-francouzského nadzvukového dopravního letounu Concorde si 25. července 2000 vyžádala 113 životů. Stroj začal hořet ještě na zemi, přesto se vznesl do vzduchu. Záhy se však zřítil na hotel. Z jakého letiště startoval?
Foto: ČTK/AP
9. Na palubě polského vládního Tupolevu Tu-154 zahynula 10. dubna 2010 necelá stovka vysokých vojenských a politických představitelů země, když se letadlo zřítilo v mlze nedaleko Smolensku. Jednou z obětí byl i tehdejší polský prezident, jak se jmenoval?
Foto: Sergey Ponomarev, ČTK/AP
10. Nejtragičtější nehoda Československých aerolinií se stala 19. srpna 1975. Při přistávacím manévru zahynulo 115 pasažérů a všech 11 členů posádky. Dva cestující přežili. Kde k neštěstí došlo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte ve druhé světové válce?

Zahraniční

KVÍZ: Co říkají varovné kontrolky v autě?

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám