Hlavní obsah

Konec plastových brček a talířků? Zákaz podpořili europoslanci

Evropská unie se ve středu přiblížila zákazu plastových výrobků na jedno použití, když tento krok podpořil Evropský parlament. Opatření, které ještě musí schválit členské státy a které by mělo začít platit za dva roky, se bude týkat například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků. Nahradit je mají ekologičtější materiály.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Plastový odpad

Článek

S plánem zakázat jednorázové plastové výrobky přišla loni v květnu Evropská komise. Cílem je omezit objem plastového odpadu, který se hromadí v oceánech.

„Tyto plasty představují až 70 procent odpadu v mořích,” upozornila během středeční debaty belgická poslankyně Frédérique Riesová, která je parlamentní zpravodajkou pro toto téma.

Přestat by se tak měly prodávat jednorázové plastové příbory, talíře, úchyty k nafukovacím balónkům, polystyrenové obaly na potraviny a hrnky na nápoje určené k okamžité spotřebě a také další produkty z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Upozornění na cigaretách  

Nové předpisy jsou namířeny také proti filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Riesová připomněla, že část odpovědnosti za boj proti znečištění nově připadne na výrobce, což je podle ní jádrem nové úpravy.

„Například producenti tabákových výrobků budou mít povinnost financovat vybírání, odstranění znečištění a recyklaci nedopalků, a to od ledna 2023. To je o rok dříve než další výrobci,” dodala europoslankyně.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro které zatím neexistují náhradní obaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám