Hlavní obsah

Kňažko se po neúspěchu v prezidentských volbách chce stát primátorem Bratislavy

– Bratislava

Prezidentem Slovenska se herec Milan Kňažko po nedávné prohře nestal. Teď by rád získal alespoň křeslo primátora Bratislavy. Jako nezávislý kandidát by chtěl v podzimních komunálních volbách na svou stranu dostat znesvářené voliče pravice.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský herec Milan Kňažko

Článek

Primátoři měst a starostové obcí na Slovensku jsou voleni přímo občany. V jednokolové volbě uspěje kandidát, který získá nejvíce hlasů. V březnové přímé volbě hlavy státu získal Kňažko nejvíce hlasů právě v Bratislavě a okolí. Ani to mu ale nestačilo na postup do rozhodujícího druhého kola hlasování, ve kterém podnikatel Andrej Kiska porazil premiéra a předsedu sociálních demokratů (Směr-SD) Roberta Fica.

Podpory z prezidentských voleb hodlá Kňažko využít v komunálních volbách. I coby nezávislý kandidát chce oslovit voliče stran pravého středu, které mají v městském zastupitelstvu většinu.

Tvář sametové revoluce

„Pravice je roztříštěná. Je třeba, aby tato část politického spektra našla společnou řeč," řekl Kňažko novinářům. Nyní osmašedesátiletý herec byl v roce 1989 na Slovensku jednou z hlavních tváří sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu v tehdejším Československu.

V 90. letech zastával post slovenského ministra zahraničí, později byl ministrem kultury. Od ledna 2003 do února 2007 stál v čele komerční televize Joj.

Kňažko bude o hlasy voličů soupeřit mimo jiné s úřadujícím primátorem Milanem Ftáčnikem. Někdejší slovenský ministr školství za postkomunistickou Stranu demokratické levice do primátorského křesla usedl v roce 2010, kdy ve volbách porazil pravicovou kandidátku, bývalou herečku a diplomatku Magdu Vášáryovou. Ftáčnika tehdy podporoval Směr-SD.

Zájem o funkci primátora slovenské metropole projevil i městský poslanec za pravicovou SDKU-DS Ivo Nesrovnal.

Reklama

Výběr článků

Načítám