Hlavní obsah

Klimaaktivisté nejsou extremisté, shledala německá kontrarozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), německá kontrarozvědka, v současné době neklasifikuje hnutí na ochranu klimatu Poslední generace jako extremistické. Nic na tom nemění ani skutečnost, že se někteří aktivisté chovají protizákonně.

Foto: Jana Rodenbusch, Reuters

Klimatičtí aktivisté během dopravní špičky v Kolíně nad Rýnem

Článek

„Spolkový a zemský úřad pro ochranu ústavy v současné době nevidí dostatek důkazů pro klasifikaci klimatického hnutí Poslední generace jako ,extremistického‘,“ řekl Thomas Haldenwang, šéf BfV, mediální skupině Redaktionsnetzwerk Deutschland. Dodal, že toto hodnocení vzalo v potaz, že klimaaktivisté někdy jednají kriminálně.

Skupina, která vznikla na konci roku 2021, poprvé zablokovala dálniční příjezdy v Berlíně 24. ledna loňského roku. Poté následovaly podobné blokády s přestávkami téměř denně, stejně jako protesty v muzeích, na stadionech, u ropovodů nebo na letištích.

Aktivisté mimo jiné požadují všeobecné zřeknutí se fosilních energií, jako je ropa, plyn a uhlí. Mnozí politici akce skupiny kritizovali. Například Christian Lindner, spolkový ministr financí a šéf vládních liberálů (FDP), označil akce skupiny za „extrémně nebezpečné“.

Klimatičtí aktivisté musí zaplatit policejní zásah při jejich protestu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám