Hlavní obsah

Klestil: Salcburský summit sblížil názory a zvýšil autoritu regionu

Novinky, Jan Kovařík (Salcburk)ú

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALZBURK

Dvoudenní summit prezidentů 17 středoevropských a jihoevropských států v Salcburku sblížil názory účastníků a přispěl ke zvýšení autority regionu. Řekl to v pátek na závěr rokování rakouský prezident Thomas Klestil. Prezident Václav Klaus k tomu dodal, že účastníci se lépe osobně poznali a dovedou nyní lépe pochopit stanovisko druhých.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Na dotaz Práva, zda byl summit vhodným místem pro posuzování otázky jednotné zahraniční politiky EU, poukázal na to, že "za stolem byly vlastně čtyři skupiny států - tři členové Unie (Rakousko, Německo, Itálie), pět kandidátů na brzké členství (ČR, SR, Polsko, Maďarsko, Slovinsko), dva mající naději, že vstoupí později (Bulharsko, Rumunsko) a ti, pro něž je to cíl více vzdálený (Ukrajina, Moldavsko, Albánie, Srbsko a Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Chorvatsko)". Zdůraznil, že při hledání společné zahraniční politiky Unie musí proto Evropa v budoucnu nejdříve definovat své zájmy.

Summit podpořil rozšíření EU na Východ a vyzvedl nutnost obnovit vztahy Evropy s Amerikou, které utrpěly v důsledku války v Iráku. Prvním signálem lepšících se styků v tomto směru je rezoluce RB OSN k Iráku, prohlásil polský prezident Alexander Kvasniewski.

Příští setkání v Rumunsku

Schůzka debatovala na závěr s podnikateli o cestách ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropy, zlepšení dopravní infrastruktury na kontinentě, nových investicích a o důrazu na vzdělávání. "Příští setkání by se mělo konat v Rumunsku a další pak v Chorvatsku," řekl Klestil s tím, že počet 17 účastníků by se již neměl zvyšovat.

Rakouský tisk v pátek hodnotil summit vesměs kladně a připomněl aktivní roli Klestila. List Der Standard zdůraznil, že Klestil se v rámci diskuse vyslovil pro zrušení rakouské neutrality jako předpoklad rakouské účasti na evropských ozbrojených silách. Podle Salzburger Nachrichten schůzka prokázala rostoucí význam středo- a jihoevropských států pro EU, protože od příštího roku jich bude v Unii již osm místo současných tří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám