Hlavní obsah

KLDR zajala jihokorejskou rybářskou loď

Novinky, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Korea

Severokorejské hlídkující plavidlo ve čtvrtečních brzkých ranních hodinách zajalo jihokorejskou rybářskou loď. Plavidlo severní námořní hranici mezi oběma státy překročilo kvůli údajné chybě v lodním navigačním systému. Jižní Korea usiluje o co nejrychlejší propuštění všech čtyřech členů posádky zajatého plavidla, sdělila jihokorejská agentura Jonhap.

Článek

„Severní Korea zajala jihokorejskou 30 tun vážící loď se čtyřmi rybáři na palubě a odtahuje ji do jednoho ze svých přístavů,“ informovala agentura. Loď byla podle BBC zajata okolo půl sedmé tamního času v oblasti Žlutého moře.

Mezi zeměmi existují trvale napjaté a nepřátelské vztahy. Jejich původ pramení především z historického kontextu. V současnosti je předmětem nesnášenlivosti a soupeření zejména oblast vývoje raketového a jaderného programu.

Zajetí příslušníků sousedního státu proto není výjimečným řešením ze strany ani jednoho ze zúčastněných. Severní Korea se k podobnému jednání uchýlila již v roce 2006, kdy zajala jihokorejský člun. Jeho posádku držela po dobu 18 dnů, než ji opět vydala příslušným úřadům.

Mezi oběťi konfliktů vzniklých mezi oběma státy patří i čtyři měsíce zadržovaní jihokorejští pracovníci údajně obvinění z urážení politického systému. V březnu tohoto roku Severní Korea na hranicích s Čínou rovněž zajala dvě americké novinářky Lauru Lingovou a Eunu Leeovou, které doposud nepropustila.

Reklama

Výběr článků

Načítám