Hlavní obsah

KLDR ruší dohodu o bezjaderné zóně na poloostrově

– SOUL/PCHJONGJANG

Severní Korea v pondělí oznámila, že ruší dohodu s Jižní Koreou z roku 1992, na jejímž základě má být Korejský poloostrov bezjadernou zónou. Své rozhodnutí zdůvodnila "hrozivou a nepřátelskou politikou USA" vůči KLDR.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Podle AP šlo o poslední legální závazek, který bránil Severní Koreji vyvíjet a vlastnit jaderné zbraně

 Letos v lednu odstoupil Pchjongjang od smlouvy o nešíření jaderných zbraní a při dubnových severokorejsko-amerických rozhovorech údajně oznámil, že opětně zužitkoval 8000 vyhořelých palivových článků z jaderných elektráren, což je jeden z kroků vedoucích k sestrojení několika jaderných bomb v příštích několika měsících.

Dnešní oznámení přichází ve chvíli, kdy je jihokorejský prezident Ro Mu-hjon na návštěvě ve Spojených státech, kde má jednat se svým protějškem Georgem Bushem o severokorejských jaderných ambicích. Japonský list Sankei šimbun v pátek sdělil, že Severní Korea při rozhovorech s USA v Pekingu také přiznala, že dvě jaderné bomby již vlastní.

Komunistická Korea vypověděla inspektory

Jaderné spory mezi KLDR a USA vznikly loni v říjnu po oznámení amerických činitelů, že Severní Korea připustila, že má tajný jaderný program. To už bylo v rozporu s dohodou z roku 1994, v níž se Severokorejci zavázali, že ukončí jaderný program výměnou za ropu z USA.

Washington a jeho spojenci přerušili dodávky paliva Severní Koreji a ta oplátkou vykázala inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní a v únoru reaktivovala na plný výkon svůj jaderný reaktor v Jongbjonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám