Hlavní obsah

Klausovi při návštěvě Slovenska možná navštíví i rodinu první dámy

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Procházka historickým centrem slovenské metropole Bratislavy a možná i návštěva bratrance Lívie Klausové jsou součástí programu českého prezidentského páru během Klausovy první zahraniční cesty ve funkci hlavy státu. Klaus se v úterý setká se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem, premiérem Mikulášem Dzurindou a předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským.

Foto: Radek Vráblík

Házení míčků do kruhů děti velice pobavilo.

Článek

Schuster řekl Právu, že si velmi váží faktu, že první zahraniční cesta nového českého prezidenta vede na Slovensko. "Jsem rád, že se dodrží tato tradice. Já jsem po nástupu do funkce také okamžitě letěl do Prahy. Návštěva prezidenta Klause bude důkazem, že naše spolupráce bude pokračovat," dodal.

Osobně se ještě nikdy nesetkali

Slovenská média spekulují, zda se při příležitosti příjezdu na Slovensko manželka českého prezidenta Lívia Klausová setká se svým bratrancem dodnes žijícím v Bratislavě. Dnes už 81letý Miroslav Miština žije v obytném domě na Dostojevského ulici. "Bohužel, osobně jsem se s Lívií nikdy nesetkal. Ona se narodila v roce 1943, kdy jsem já narukoval do armády. Když jsem se vrátil, jejich rodina žila už v Praze," uvedl pro slovenský deník Pravda bratranec Klausové.

Po odchodu rodiny do Prahy se kontakt mezi oběma částmi rodiny přerušil. "Když jsem jezdil do české metropole služebně, snažil jsem se navázat kontakt. Bylo to však pravidelně v pracovní dny a oni nebyli doma," dodal Miština.

Lívia má na Slovensku rozvětvené příbuzenstvo

Když se Klaus stal po roce 1989 ministrem financí, někdo pana Mištinu upozornil, že jsou příbuzní. "Lívie má na Slovensku stále rozšířenou rodinu. Údajně udržuje kontakt s dalším bratrancem žijícím v Bánovcích nad Bebravou," říká Miština.

V Bratislavě by měla žít ještě její sestřenice Anna Majerská a bývalý viceprimátor Trnavy Vojtech Miština by měl být také jejím bratrancem. "Jsem na ni hrdý a moc ji přeji, že se stala první dámou. Mimořádně se mi líbila, když se po prezidentské inauguraci objevila usměvavá, v krásných šatech a s velikou kyticí na nádvoří pražského hradu. Vždy jí budu držet palce," dodal bratranec Klausové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám