Hlavní obsah

Klaus, Juščenko: Práci Ukrajinců v ČR vyřeší dohoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

České a ukrajinské ministerstvo zahraničí připraví v nejbližší době návrh dohody o dočasném zaměstnávání občanů. Ta by měla vyřešit problémy Ukrajinců, kteří hledají pracovní uplatnění v České republice. Na tiskové konferenci v Kyjevě to v úterý oznámil ukrajinský prezident Viktor Juščenko po jednání se svým českým partnerem Václavem Klausem.

Článek

Dohoda by podle něj měla usnadnit poskytování konzulárních služeb lidem pocházejícím z Ukrajiny a zjednodušit proces zaměstnávání.

Juščenko řekl, že v současné době žije v České republice asi 22 000 lidí, kteří se ztotožňují s Ukrajinou a hlásí se ke svému ukrajinskému původu. Hlavní problém v bilaterálních vztazích ovšem podle něj tvoří asi 200 000 Ukrajinců, kteří v České republice hledají dočasné pracovní uplatnění.

Dnešní jednání se podle Juščenka týkalo také "způsobu legalizace" Ukrajinců, kteří v Česku dočasně pracují. Václav Klaus uvedl, že jde o problém pro obě země.

Satistiky se rozcházejí

"Oba jsme přijali tuto věc jako problém. Je potřeba, aby byla vypracována tato dohoda, která bude tyto otázky řešit," zdůraznil český prezident. Zároveň se pozastavil nad množstvím lidí, kteří se v České republice zdržují nelegálně.

"Porovnávali jsme statistiky o pravděpodobném počtu Ukrajinců v ČR. Znepokojuje nás fakt, že když se podíváme na statistiky, kolik Ukrajinců přichází přes hranice a kolik jich odchází ve stejném roce, nejsou stejná. Nevidím to ale jako neřešitelný problém," řekl Klaus.

Oba prezidenti také podepsali společné prohlášení o zájmu na prohloubení partnerských vztahů. Ukrajina má podle Klause získat jasnou perspektivu členství v EU za podmínky, že splní obvyklá politická, ekonomická a sociální kritéria.

Reklama

Výběr článků

Načítám