Hlavní obsah

Kerry půjde proti Bushovi s Edwardsem

Právo, Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Týdny horečných spekulací ukončil v úterý demokrat John Kerry (60), který oznámil, že do listopadových prezidentských voleb se rozhodl jít v tandemu se senátorem Johnem Edwardsem (51), svým ještě nedávným rivalem v primárních volbách.

František Šmehlík - judista

Článek

"Edwards je člověk, který rozumí a brání hodnoty Ameriky," prohlásil Kerry na ranním mítinku na náměstí Market Square v Pittsburghu o senátorovi, s nímž počítá na post viceprezidenta.

Kerrymu se podařil husarský kousek - do poslední chvíle totiž dokázal udržet své rozhodnutí pod pokličkou.

Edwardse, jenž figuroval mezi řadou dalších jmen, požádal Kerry telefonicky až včera ráno před mítinkem a média se to dozvěděla pouhou hodinu před oznámením. I proto nebyl včera senátor s Kerrym na tribuně a připojil se k němu až během dne na dalších shromážděních.

Taktika mlčení

Kerry podle CNN také před pár dny vyzval vedení strany i demokraty v Kongresu, aby první den po oznámení odmítali všechna interview. Cílem taktiky bylo, aby zpočátku zněla jen jeho a Edwardsova prohlášení v době, kdy na sebe strhli pozornost celé Ameriky a zvýšil se obecný zájem o volby.

Prominentní demokraté mají až dnes aktivně čelit očekávaným útokům republikánů. Tým prezidenta Bushe míní uvést televizní spot, v němž vystupuje s republikánským senátorem Johnem McCainem a s narážkou na Kerryho úvahy vzít tohoto osobního přítele na svoji kandidátku jej prezentuje jako "první volbu", zatímco Edwardse líčí jako náhražku.

Hillary vypadla

Výběrem Edwardse Kerry fakticky zablokoval očekávané prezidentské ambice bývalé první dámy a nynější senátorky Hillary Clintonové (56), a to možná až na osm let, ne-li definitivně. Když totiž Kerry vyhraje, bude se samozřejmě v roce 2008 ucházet o znovuzvolení.

John Edwards

  • rodák z Jižní Karolíny
  • vyrůstal v dělnické rodině v severokarolínském Robbinsu
  • jeho otec pracoval 36 let v textilce a matka vystřídala řadu profesí včetně poštovní úřednice
  • vychodil veřejné školy včetně právnické fakulty a byl první z rodiny, který získal vysokoškolské vzdělání
  • úspěšný advokát
  • senátorem od ledna 1999
  • pomohl mj. prosadit zákon na ochranu pacientů, investice do veřejného školství, reformu financování voleb, opatření proti korupci v podnikatelské sféře
  • Manželka Elizabeth - jsou spolu 27 let, měli čtyři děti. Nejstarší Wade zemřel v roce 1996. Dcera Catharine studuje na univerzitě, šestiletá Emma Claire a čtyřletý Jack nejsou ještě školo povinní.

Zdroj Jiří Roškot/Právo

K vážným kandidátům patřili rovněž guvernér státu Illinois Tom Vilsack (53), bývalý lídr demokratů ve Sněmovně Dick Gephardt (63) a senátor Joseph Biden (61).

Reklama

Výběr článků

Načítám