Hlavní obsah

Kerry podle průzkumů těsně zvítězil i ve druhé debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jen těsně vítězně vyšel z páteční druhé debaty kandidátů na prezidentským post v USA demokrat John Kerry. Podle ankety televizní stanice ABC přesvědčil 44 procent lidí, zatímco jeho soupeř, současný republikánský prezident USA, si získal 41 procent dotázaných.

Foto: Kooperativa NBL

Vítězi minulého ročníku v březnu 2016

Článek

Průzkum Galupova ústavu pro CNN byl ještě těsnější, 47:45 ve prospěch Kerryho. Autoři průzkumů poukazují na to, že u anket je potřeba počítat s chybou 4,5 procenta.

Komentátoři v tisku vesměs psali, že šance obou kandidátů jsou zatím podle průzkumů vyrovnané. Do voleb zbývá 25 dní.

Opět o Iráku

Debata, která se uskutečnila na Washingtonově univerzitě v missourském městě St. Louis, neměla předem dáno žádné téma. Otázky tentokrát nekladl moderátor ale skupina voličů, kteří dosud nejsou úplně rozhodnuti. Souboj začal spory o domácí politiku a ekonomiku.

Senátor Kerry mimo jiné řekl, že ukončí Bushovy daňové výhody pro ty, kteří vydělávají více než 200 tisíc dolarů ročně, a slíbil zmírnění daní pro střední třídu. "Nehodlám zvyšovat daně," prohlásil do kamery. Bush připomněl, že Kerry hlasoval osmadevadesátkrát pro růst daní, a odhadl, že Kerryho sliby přijdou na 2,2 biliónu dolarů. 

Řeč se ale brzy opět stočila na téma minulé debaty, zahraniční politiku, konkrétně na válku v Iráku.

Bush opět nařkl svého protikandidáta z časté změny stanovisek k problematice Iráku a Kerry "tradičně" na oplátku Bushe obvinil, že nato, co se v Iráku nenašly zbraně hromadného ničení, zahájil "kampaň masového podvodu".

Oba kandidáti budou před kamerami debatovat ještě jednou. Jejich televizní vystoupení jsou důležitá pro nerozhodnuté voliče.

Reklama

Související články

Bush mírně zvýšil náskok na Kerryho

Americký prezident George Bush v noci na pondělí na závěr sjezdu Republikánské strany v New Yorku přislíbil vítězství v boji s terorismem a v domácích...

Kerry porazil v televizní debatě Bushe

Současný americký prezident George W. Bush a jeho demokratický sok v listopadových volbách John Kerry se ve čtvrtek setkali v první duelu před televizními...

Výběr článků

Načítám