Hlavní obsah

Kerry a Bush utratí za předvolební kampaně miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Miliarda dolarů (asi 30 mld. Kč) - to je předběžný odhad částky, kterou vynaloží kandidáti na budoucího prezidenta Spojených států: demokrat John Kerry a současný prezident George W. Bush - na své předvolební kampaně. Voliči mezi nimi rozhodnou v listopadu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Taneční vystoupení jednotlivců i skupin byla hlavní náplní programu na pódiu na zahradě.

Článek

"Ta čísla jsou závratná," uvedl finanční expert Anthony Corrado. "Něco se stalo. Je to, jako by vybuchl nějaký zdroj občanské štědrosti," dodal.

Odhad přinesl v úterý deník Los Angeles Times s tím, že půjde o "první miliardu" v dějinách země vynaloženou přímo na program před volbami a ovlivňování občanů.

Podle listu mají nyní Kerry a Bush každý po 400 miliónech dolarech (asi 12 mld. Kč) - dvojnásobek částek, z nichž čerpali republikáni a demokraté před čtyřmi roky.

Do listopadu ale zbývá podle ekonomů ještě dost času, příspěvky na konta kandidátů tak budou ještě docházet. Výsledná suma může údajně avizovanou miliardu překročit.

Jak Kerry, tak Bush umožnili letos věnovat každému občanovi na kampaň až 2 tisíce dolarů (asi 60 tis. Kč), což je dvojnásobek ve srovnání s minulostí. Rozmáhá se zejména dárcovství na internetu, které se ve srovnání s obdobím před čtyřmi lety zdvojnásobilo. Podle ekonomů hraje důležitou roli také konflikt v Iráku, jež zemi rozdělil na dva soupeřící tábory.

Anketa

Příštím americkým prezidentem se podle vás stane:
demokrat John Kerry
56,9 %
republikán George W. Bush
43,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Reklama

Související články

Kerryho jako veterána sledovala dva roky FBI

Údiv nad rozsahem sledování své osoby agenty a informátory FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování) počátkem 70. let vyjádřil v pondělí v rozhovoru pro list...

Výběr článků

Načítám