Hlavní obsah

Kauza Kelly: Reportér BBC přiznal sérii chyb

Novinky, Rostislav Matulík, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

K nepřesným citátům a chybám ve své reportáži o vládní zprávě k Iráku se ve středu přiznal při křížovém výslechu před komisí lorda Huttona vojenský zpravodaj britské stanice BBC Andrew Gilligan. Ve dvou reportážích odvysílaných v květnu obvinil kabinet Tonyho Blaira, že loni v září přitvrdil informace o Iráku, aby měl lepší argumenty pro přesvědčování obyvatel o nutnosti války.

Foto: Stanislava Dvořáková

Sněhová nadílka však nepotěšila kosa. Více pozornosti věnoval krmítku, kde se ládoval od rána do večera, až byl jako načepýřená kulička.

Článek

Své informace Gilligan údajně opíral o tvrzení zbrojního experta Davida Kellyho, který za několik týdnů po neformálním setkání s novinářem spáchal pod tlakem médií a vládních kruhů sebevraždu.

Gilligan podsouval vlastní interpretace

Během výslechu svou právní zástupkyní Heather Rogersovou novinář připustil, že Kellymu v reportáži vložil do úst vlastní interpretaci a vyvolal tak dojem, že vědec sám obvinil vládu z doplnění informace o schopnosti Iráku aktivovat zbraně hromadného ničení do 45 minut.

"Ano, byla to má chyba," řekl novinář, který se pokusil Kellymu podsunout také své přesvědčení, že úpravu dokumentu provedl osobně bývalý mluvčí Downing Street Alastair Campbell. "Campbellovo jméno však použil Kelly jako první," hájil se reportér.

Novinář se omluvil za své udavačství

Gilligan se dále omluvil za fakt, že prostřednictvím e-mailů odtajnil členům vyšetřovacího parlamentního výboru Kellyho jako zdroj své reportáže a navíc jim zasílal otázky, které měly vědce vystavit ještě většímu tlaku. Trval nicméně na tom, že svůj zdroj nezradil a chtěl jej chránit.

"Byl jsem pod obrovským tlakem a nedokázal jsem jasně uvažovat," prohlásil Gilligan s tím, že v reportáži také nesprávně označil Kellyho za člena zpravodajských služeb. "To mi jen tak uklouzlo," uvedl novinář. Chybu později ještě několikrát zopakovalo vedení BBC.

Právník Kellyho rodiny reportéra usvědčil

Právní zástupce Kellyho rodiny v závěru slyšení novináře donutil k přiznání, že on sám je autorem hojně citované fráze o úsilí vlády "udělat zprávu více sexy", tedy zveličit  irácké nebezpečí. Tato část výslechu však byla překvapivě krátká. Právník to zdůvodnil přáním pozůstalých, aby "nikdo nemusel zažívat peklo, jímž prošel během výslechů těsně před smrtí Kelly".

Reklama

Související články

Hoon lhal o odtajnění Kellyho jména

Britský ministr obrany Geoff Hoon uvedl v omyl komisi lorda Huttona vyšetřující okolnosti smrti vládního experta Davida Kellyho. Hoon komisi tvrdil, že Kellyho...

Na odtajnění Kellyho měl podíl také Straw

Šéf britské diplomacie Jack Straw, který dosud nebyl významněji zatažen do kontroverze obklopující vyšetřování údajné sebevraždy zbrojního inspektora Davida...

Hoon bude obviněn z klamání poslanců

Parlamentní zpráva o vstupu Velké Británie do války proti Iráku obviňuje ministra obrany Geoffa Hoona z vědomého klamání poslanců. Napsal to ve středu...

Výběr článků

Načítám