Hlavní obsah

Kápa teroristů č.3 zatkli agenti v burkách

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Libyjský radikál Abú Faradž al-Libí, označovaný za muže číslo 3 v hierarchii teroristické sítě al-Kajdá, byl v Pákistánu dopaden díky lsti. Jak BBC řekla pákistánská policie, komando se obléklo do burek - ženských oděvů zakrývajících celé tělo včetně tváře. Ty jsou standardní součástí šatníků většiny Afghánek i obyvatelek severozápadního Pákistánu.

Článek

"Celé to provedla tajná služba ISI, my jsme se dostali na místo, až když se začalo střílet," řekl Amanulláh Chán, policejní šéf z Mardánu, kde byl Abú Faradž v pondělí dopaden.

Komando v burkách přepadlo Abú Faradže, když jel ještě s jedním mužem na motocyklu. Libyjci se nakrátko podařilo uprchnout, poté byl ale zneškodněn slzným plynem, s rukama nad hlavou vyšel ze svého úkrytu a ISI ho odvezla na neznámé místo k výslechům.

Abú Faradž je označován za třetí nejdůležitější postavu al-Kajdá, hned po saúdském Arabovi Usámovi bin Ládinovi a Egypťanu Ajmanovi Zaváhirím. Zpravodaj BBC ale takové zařazování zpochybnil s tím, že al-Kajdá je velmi komplexní a přesnou hierarchii lze jen stěží určit. Někteří experti navíc upozorňují, že výraz síť al-Kajdá sice dobře slouží médiím, ve skutečnosti však ve světě operují často zcela nezávislé skupiny a al-Kajdá (arabsky základna) používají jen jako "obchodní značku".

Americký prezident Geroge W. Bush označil dopadení Abú Faradže za velký úspěch, neboť byl prý "nebezpečným nepřítelem zaměřeným na Ameriku". Jak včera napsal pákistánský list The Frontier Post, místní úřady již prý na základě informací získaných od Abú Faradže zatkly na dvacet dalších extremistů.

Pákistánský bezpečnostní analytik generál Šaukat Kádir je ale skeptický k nadějím, že výslechy Abú Faradže pomohou i k dopadení Usámy a Zaváhirího, kteří se patrně rovněž skrývají na afghánsko-pákistánském pomezí. "Bin Ládin je dnes velmi izolovaný a nikdo ani neví, zda vůbec ještě žije," řekl listu FP s tím, že být bezpečnost Usámovi na stopě, stěží by ve středu triumfálně oznamovala dopadení Abú Faradže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám