Hlavní obsah

Kanadský premiér-veterán odchází

Právo, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Kanadský premiér Jean Chrétien se v pátek rozloučil s předsednickým křeslem vládnoucí Liberální strany. V projevu však neřekl, kdy úřad opustí. V čele strany ho nahradí jeho největší stranický rival Paul Martin (65), který po něm převezme i křeslo premiéra. Podle ústavy totiž premiérské křeslo náleží předsedovi nejsilnější parlamentní strany.

Foto: Zdeněk Němec

Tomáš David se představí divákům poprvé v pohádce O pejskovi a kočičce.

Článek

Chrétien (69), jehož vnitrostranická podpora již delší dobu slábla, tak ustoupil soupeři, který uvnitř strany získal potřebnou podporu. Chrétien přesto neodejde jako poražený.

Do kanadské historie se tento politický veterán, který premiérskou funkci zastává již desátým rokem, zapíše jako muž, který se zasloužil o snížení kanadského rozpočtového deficitu a o hospodářský růst.

Irák ho zviditelnil

Věhlas si získal i odmítnutím vyslat do Iráku kanadské vojáky, čímž zdůraznil kanadskou nezávislost na velkém jižním sousedovi. "Nešli jsem do Iráku, protože pevně věříme v multilateralistické hodnoty," uvedl tehdy v reakci na americkou invazi.

Chrétienova liberální vláda se ujala moci v roce 1993, kdy podle jeho slov země čelila nejtěžší krizi za posledních padesát let. "Kanaďané přestávali věřit, že Kanada ještě může fungovat," řekl.

Pod jeho vedením se však země vyrovnala s 32 miliardovým schodkem a vytvořila na tři milióny nových pracovních míst. Podařilo se mu také uchovat kanadskou jednotu v době sílící emancipace frankofonní provincie Québec.

Podrobnosti v úterý

Chrétien se s Martinem sejde v úterý, aby domluvili podrobnosti předání moci. Podle vládního zdroje opustí premiér úřad do měsíce. "Po 40 letech v politice je třeba začít dělat něco jiného," řekl Chrétien v televizním vystoupení. "Je čas užít si života zase jinak," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám