Hlavní obsah

Kanadský herec dostal doživotí za vraždu matky. Plánoval zabít i premiéra

Kanadský herec Ryan Grantham byl odsouzen na doživotí poté, co přiznal vinu za vraždu své matky Barbary Waiteové v roce 2020, píše BBC. Podle prokuratury se připravoval také zavraždit kanadského premiéra Justina Trudeaua. Od zadržení pobýval ve vazbě a navštěvoval program pro duševně nemocné.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský herec Ryan Grantham

Článek

Čtyřiadvacetiletý mladík známý pro roli Jefferyho Augustina v teenagerovském seriálu Riverdale byl ve středu odsouzen u Nejvyššího soudu Britské Kolumbie ve Vancouveru.

Prokuratura uvedla, že také plánoval vraždu kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Ryan Grantham se přiznal, že svou matku střelil zezadu do hlavy, zrovna když hrála na klavír v jejich domě nedaleko Vancouveru.

„Zabil jsem svou matku“

Na videu pořízeném po vraždě kanadský herec natočil tělo své matky a přitom řekl: „Střelil jsem ji zezadu do hlavy. Poznala by, že jsem to byl já.“

Po zastřelení matky několik hodin pil pivo a kouřil marihuanu. Následně si sbalil své tři zbraně s municí, dvanáct Molotovových koktejlů, výbavu na kempování a s navigací k rezidenci premiéra Trudeaua vyrazil na cestu.

Ujel zhruba 200 kilometrů na východ, když se otočil a zamířil na vancouverskou policejní stanici. Jednomu z policistů při příjezdu stroze řekl: „Zabil jsem svou matku.“

U soudu také zaznělo, že Grantham cestou za premiérem zvažoval spáchání hromadného násilného činu na vancouverském mostě Lions Gate nebo na Univerzitě Simona Frasera, kde studoval.

Bývalý dětský herec Grantham se v roce 2019 objevil v jedné epizodě seriálu Riverdale a zahrál si také v populárním seriálu Supernatural a ve filmu Diary of a Wimpy Kid z roku 2010.

BBC uvádí, že byl Grantham poslední dva a půl roku ve vazbě. Od svého zatčení se účastní programu pro duševně nemocné.

Během soudního procesu jeho právníci tvrdili, že se potýkal s úzkostí a klinickou depresí a že v měsících, které předcházely vraždě jeho matky, projevil touhu zabít se a ublížit ostatním.

Během prvních 14 let doživotního trestu nebude mít nárok na podmínečné propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám