Hlavní obsah

Kanadská sněmovna vestoje tleskala ukrajinskému rodákovi. Ukázalo se, že bojoval společně s nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda dolní komory kanadského parlamentu Anthony Rota na pátečním zasedání parlamentu přivítal kanadského občana ukrajinského původu Yaroslava Hunku a ocenil ho jako ukrajinsko-kanadského veterána druhé světové války, který bojoval za nezávislost Ukrajiny proti Rusům, a ukrajinského a kanadského hrdinu. Mělo jít o pozornost v rámci kanadské návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukázalo se ale, že bojoval společně s nacisty.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský rodák Yaroslav Hunka (napravo) na návštěvě v kanadské sněmovně

Článek

Rotův projev v neděli odsoudila židovská organizace pro lidská práva Přátelé Střediska Simona Wiesenthala a vyzvala ho k omluvě. Podle organizace Rotovy výroky „ignorují fakt, že Hunka byl členem 14. granátnické divize SS, nacistické jednotky, jejíž zločiny proti lidskosti během holokaustu jsou dobře zdokumentované.

To, že válečný veterán, který sloužil v nacistické jednotce, byl v parlamentu oceněn potleskem vestoje, je šokující,“ stojí ve vyjádření, píše Reuters.

Potlesk v kanadské sněmovně věnovaný veteránovi Hunkovi

Hunka byl členem divize SS Galizien, útvaru původně vytvořeného z haličských dobrovolníků ukrajinského původu, který bojoval na straně Německa proti Rudé armádě. Příslušníci divize jsou obviňováni ze zabíjení polských a židovských civilistů, ačkoli tribunál neshledal jednotku vinnou z válečných zločinů.

Před kapitulací západním spojencům v roce 1945 byla jednotka přejmenována na První ukrajinskou divizi.

Šlo o překvapení

Rota se v neděli za své vyjádření omluvil a uvedl, že ocenění ukrajinského rodáka v parlamentu byla jeho iniciativa „Nikdo, včetně kolegů poslanců a ukrajinské delegace, o mém záměru ani o mých výrocích před jejich pronesením nevěděl,“ dodal.

Hunka prý totiž pochází z jeho volebního obvodu, píše BBC. „Později jsem se dozvěděl nové informace, takže toho nyní lituji,“ prohlásil. „Především bych se chtěl omluvit židovským komunitám po celé Kanadě a ve světě,“ dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau se od záležitosti distancoval. Uvedl přitom, že on ani ukrajinská delegace nebyli o pozvání Yaroslava Hunky do parlamentu informováni.

Zelenskyj projev v Kongresu USA neměl. Nebyl na to čas, řekli republikáni

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám