Hlavní obsah

Kalifornii zasáhly lijáky, tamní hory čekají přívaly sněhu

Sacramento

Kalifornii a další západní státy USA v neděli zasáhly silné lijáky, které zde vyvolaly záplavy. V oblasti, která roky trpí suchem, nyní navíc hrozí sesuvy půdy, uvedla agentura Reuters. Kalifornské pohoří Sierra Nevada se naopak připravuje na přívaly sněhu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Spadlý strom v San Francisku. Kalifornii zasáhl prudký vichr a déšť.

Článek

V některých částech Kalifornie v neděli napršelo během hodiny na jednom čtverečním metru až 20 litrů. Podle americké meteorologické služby bude v regionu dále pršet.

V Oregonu a některých částech států Washington a Idaho se večer místního času (v noci na úterý SEČ) očekává vznik ledovky. V nejvyšších polohách kalifornského pohoří Sierra Nevada by do pondělí mohlo napadnout i přes dva metry sněhu, v horách tak platí výstraha před lavinami.

Severní Kalifornie se kvůli rozvodněným řekám potýká s výpadky dodávek elektrické energie a s uzavřenými silnicemi. Správa národních parků (NPS) uvedla, že všechny silnice do údolí v Yosemitském národním parku byly kvůli očekávaným povodním uzavřeny.

Špatné počasí narušilo i plánovaný pondělní start rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX, která má vynést na oběžnou dráhu deset družic nové generace satelitní společnosti Iridium. Firma SpaceX uvedla, že start, který bude první od zářijové nehody tohoto raketového nosiče, se nově neuskuteční dříve než v sobotu 14. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám