Hlavní obsah

Jubilejní Davos řeší ekologii i pomalejší hospodářský růst

Právo, doh

Za přísných bezpečnostních opatření začne v úterý ve švýcarském Davosu výroční 50. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Mezi téměř 3000 účastníky ze 117 zemí bude i americký prezident Donald Trump, který minule účast kvůli domácí rozpočtové krizi odřekl. Naopak český premiér Andrej Babiš na rozdíl od loňska nepřijede.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

50. zasedání Světového ekonomického fóra

Článek

Letošní téma fóra zní „Zúčastněné strany v soudržném a udržitelném světě“, a tak se bude více než kdy dříve řešit i ekologie. „Obnova ekosystému je jednou z priorit pro příští desetiletí,“ vzkázal zakladatel WEF Klaus Schwab s tím, že v Davosu bude spuštěna iniciativa, jejímž cílem je vysazení bilionu stromů do konce desetiletí.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Donald Trump dorazil na 50. zasedání Světového ekonomického fóra

Organizátoři pak slíbili celou řadu dalších zelených opa­tření od nákupu tzv. uhlíkových kreditů na kompenzaci zvýšeného leteckého provozu přes menu z lokálních potravin až po kyvadlovou dopravu na elektrický a hybridní pohon.

Zda to všechno vyváží množství soukromých tryskáčů, jichž při minulých setkáních do Davosu každoročně zamířilo okolo 1500, je otázkou. Organizátoři ale letos účastníky vyzvali, aby zvážili ekologičtější způsoby dopravy včetně vlaků.

Obří nerovnost

Pozvánku každopádně vedle politiků, podnikatelů a ekonomů dostali i mladí ekologičtí aktivisté v čele se Švédkou Gretou Thunbergovou, jež v Davosu mluvila už loni.

Thunbergová už v listu The Guardian vznesla požadavek, aby všichni účastníci zasedání v Davosu zastupující vlády, firmy a různé organizace ukončili investice a subvence v oblasti fosilních paliv.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Greta Thunberg dorazila na 50. zasedání Světového ekonomického fóra

Řešit se ale bude i pomalejší tempo růstu světové ekonomiky. Tento měsíc pak Světová banka snížila letošní výhled pro růst světové ekonomiky o 0,2 procenta na 2,5 procenta s tím, že ani oslabení napětí mezi USA a Čínou zřejmě si­tuaci výrazně nezmění, upozornil list The Financial Times.

Nepatrně svůj výhled na letošní i příští rok snížil včera i Mezinárodní měnový fond, podle nějž má ale světová ekonomika vzrůst proti loňsku o 3,3 procenta, v příštím roce má tempo růstu dosáhnout 3,4 procenta.

Nerovnost se vymkla kontrole

Dalším tématem konference je majetková nerovnost. Britská nevládní organizace Oxfam před začátkem fóra tradičně zveřejnila zprávu na toto téma s tím, že situace se vymkla kontrole. Loni bylo 2153 světových miliardářů bohatších než 4,6 miliardy lidí dohromady, tvrdí její analýza.

Trump se chce zúčastnit ekonomického fóra v Davosu

Evropa

Ostře sledovaný bude také Trumpův projev. Když do Davosu zavítal v roce 2018 naposledy, mnohým zastáncům volného obchodu zaskočilo při jeho hřímání, že Ameriku bude klást vždy na první místo.

Nyní se od něj čeká smířlivější tón – kvůli zlepšení ekonomických vztahů s Čínou i kvůli tomu, že doma čelí impeachmentu.

Velká pozornost bude na amerického prezidenta soustředěna i proto, že někteří lídři jako německá kancléřka Angela Merkelová se s ním uvidí poprvé od chvíle, kdy americký atentát na íránského generála Sulejmáního spustil blízkovýchodní krizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám