Hlavní obsah

„Jsme ve válce“. Francouzská policie se bouří a žádá důrazný postup proti „škůdcům“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po několikadenní a dosud nekončící sérii násilných demonstrací spojených s masivním ničením majetku po celé Francii to začíná vřít uvnitř tamní policie. Její dva odborové svazy, které zastupují asi polovinu sboru strážců pořádku, zveřejnily prohlášení, v němž důrazně vyzývají k razantnímu postupu proti „škůdcům“.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Když není spravedlnost, nebude ani mír, hlásá nápis na pařížském předměstí Nanterre.

Článek

„Policie dnes bojuje, protože jsme ve válce,“ zdůraznily odborové svazy Alliance Police Nationale a Unsa Police v bojovně laděném dokumentu, z nějž citovala televizní stanice BFMTV.

Podle prohlášení již nestačí o klid žádat, ale je nutné jej „vynutit“. „Naši kolegové stejně jako většina občanů už mají plné zuby toho, aby trpěli diktátem této násilnické menšiny… Zítra se postavíme na odpor a vláda si toho bude muset být vědoma,“ varovaly dále policejní odbory.

Podle prohlášení už „není čas na odborářské akce, ale na boj proti těmto škůdcům“, které dokument označuje také jako „zdivočelé hordy“.

Masivní vlna násilných protestů vypukla poté, co policista minulý týden v Nanterre u Paříže při dopravní kontrole zastřelil sedmnáctiletého mladíka severoafrického původu. Smrtící výstřel padl ve chvíli, kdy mladík jménem Nahel za volantem auta neuposlechl výzvy policejní hlídky a znovu se rozjel. Krátce nato zranění podlehl.

Příslušník, jenž na teenagera vystřelil, je ve vyšetřovací vazbě a čelí stíhání pro podezření ze zabití.

Protesty pokračovaly i v noci na pondělí, nasazeno bylo 45 000 policistů a četníků. Situace byla proti předcházejícím dnům klidnější, i tak ale byli podle ministerstva vnitra během noci zraněni tři policisté, zapáleno 297 vozidel a založeno 352 požárů na veřejných komunikacích.

Terčem útoků se stala policejní stanice i četnická kasárna. Policie v celé zemi zadržela 157 lidí. Při zásahu v podzemním parkovišti na pařížském předměstí Saint-Denis zemřel 24letý hasič.

Sbírka pro rodinu policisty

List Le Figaro upozornil na internetovou sbírku ve prospěch rodiny policisty. Zorganizoval ji Jean Messiha, francouzský ekonom a stoupenec krajní pravice, jenž se narodil v Egyptě v rodině koptských křesťanů. V neděli se suma na kontě vyšplhala už přes 800 tisíc eur (19 mil. Kč).

„Podpora pro rodinu policisty z Nanterre Floriana M., který dělal svou práci a dnes za to platí vysokou cenu,“ stojí ve výzvě. „Podpořte jej masivně a podpořte naše pořádkové síly,“ dodal organizátor akce, jenž v minulosti podporoval neúspěšného krajně pravicového kandidáta na úřad prezidenta Érika Zemmoura.

Figaro píše, že Messiha svou sbírkou vytvořil konkurenci jiné dobročinné akci, kterou organizátoři uspořádali ve prospěch matky zastřeleného mladíka. Messiha se na Twitteru chlubil, že výnos jeho sbírky je už vyšší než suma shromážděná na účtu pro Nahelovu matku, kde v neděli bylo něco přes 76 tisíc eur (1,8 mil. Kč).

„Nechte toho“

Ke smrti Nahela se vyjádřila také jeho babička, která vyzvala účastníky demonstrací, aby protesty ukončili. „Lidem, kteří teď něco ničí, říkám: ‚Nechte toho!‘ Nahela jste použili jako záminku,“ řekla televizi BFMTV.

Na policistu, který jejího syna zastřelil, má sice zlost, ale čin nechce zevšeobecňovat a vztahovat na celou policii. Podle ní bude policista potrestán jako kdokoliv jiný. „Mám důvěru ve spravedlnost,“ dodala s tím, že lidé by se měli uklidnit, a ne všechno rozbíjet.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli večer jednal o krizové situaci s některými členy vlády.

Kritickou situaci v zemi prezident Emmanuel Macron v neděli večer řešil s premiérkou Élisabeth Borneovou a sedmi ministry. V pondělí se sejde s šéfy obou komor parlamentu a v úterý přijme starosty více než 220 měst a obcí, které při výtržnostech utrpěly materiální škody.

Média si všímají, že vnitropolitická situace Macronovi letos už dvakrát zkřížila plány ve vztahu k zahraničí. Na jaře kvůli protestům proti penzijní reformě nepřijel do Francie britský král Karel III. V neděli měl šéf Elysejského paláce zahájit státní návštěvu Německa, první po 23 letech. Kvůli nynějším násilným protestům ji ale musel zrušit.

Macron vyzval vládu k obnovení pořádku ve Francii

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám