Hlavní obsah

Johnson podle spolustraníků zvažuje rezignaci, prý kvůli nízkému platu

Právo, mcm

Konzervativní poslanci věří podle listu The Daily Mirror (DM), že premiér Boris Johnson chce už příští rok na jaře rezignovat. Důvodem je prý „nízký“ plat premiéra, který činí 150 402 libry (asi 4,5 milionu korun) za rok.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson si údajně soukromě stěžoval, že jeho nynější mzda šéfa vláda je nízká ve srovnání s tím, co vydělával jako novinář. Tehdy dostával 23 tisíc měsíčně, tj. 276 tisíc liber ročně.

Závidí prý své předchůdkyni Therese Mayové, která od svého loňského odchodu z čela vláda vydělala na přednáškovém turné více než milion liber. Podle DM premiér věří, že by si takto vydělal aspoň dvakrát tolik. Jen krátce před nástupem do funkce totiž získal za jediný měsíc 160 tisíc liber díky dvěma řečem, které pronesl.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

„Boris má nejméně šest dětí a některé z nich jsou dost malé, takže budou potřebovat finanční pomoc. Premiér by musel najít 42 500 liber ročně jen na to, aby poslal nejmladšího syna Wilfreda do Etonu. A v rámci rozvodové dohody musel vyplatit spoustu peněz bývalé manželce Marině Wheelerové,“ řekl podle listu nejmenovaný poslanec.

Eton je elitní chlapecká škola pro děti britské elity. Prošel jí i Johnson.

Pět vážných uchazečů

Ostatně Johnsonovi šlo prý více o získání prestižní funkce než o její vykonávání. „Boris je typický cizoložník. Více než kořist ho zajímá honitba,“ řekl další poslanec. Premiérovo odstoupení se ale nechystá hned. Nejdříve chce šest měsíců na to, aby se vypořádal s brexitem a dosáhl zvratu ve vývoji pandemie koronaviru.

Johnsonův otec nakupoval bez roušky

Evropa

DM také spekuluje o jeho možných nástupcích. Řadí k nim ministra financí Rishiho Sunaka, šéfa diplomacie Dominika Raaba, faktického vicepremiéra Michaela Govea, exministra zdravotnictví Jeremyho Hunta a bývalou ministryni obrany Penny Mordauntovou. U sázkových kanceláří je prý na tom nejlépe Sunak.

DM připomíná i situaci dalších bývalých premiérů. David Cameron, který stál v čele Británie v letech 2010 až 2015, prý bere 120 tisíc liber za vystoupení. Labouristický expremiér Tony Blair prý získal díky přednáškám a konzultacím 22 milionů liber, tedy asi 660 milionů korun.

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám