Hlavní obsah

Johnson odmítl vrátit Řecku jeho sochy z Akropole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Atény

Britský premiér Boris Johnson v úterý svému řeckému protějšku Kyriakosovi Mitsotakisovi řekl, že jeho vláda nemíní jednat o navrácení starořeckých soch z Akropole zpátky do Atén. Podle Johnsona to je záležitostí Britského muzea, které má sochy ve sbírce, uvedla agentura Reuters. Řecko se snaží o návrat soch do vlasti už 190 let, Británie ale tvrdí, že umělecká díla získala legálně.

Britský premiér se svým řeckým protějškem

Článek

„Premiér chápe, že je to téma, které řecký lid velmi prožívá, ale zopakoval dlouhodobé britské stanovisko, že se jedná o záležitost, která se týká správců Britského muzea,” uvedl úřad britského premiéra po jednání s Mitsotakisem.

„Není to tolik právní otázka, je to především otázka obecných a politických hodnot,“ uvedl v úterý Mitsotakis. Podle něj Řecko využije všechny prostředky, které má k dispozici, aby dosáhlo navrácení soch.

Řecko se snaží získat zpět soubor soch z aténského Parthenónu posledních 190 let.

Na začátku 19. století díla odvezl z Akropole v Aténách britský velvyslanec v Cařihradu Thomas Bruce, hrabě z Elginu. Dostal k tomu povolení Osmanské říše, pod níž tehdy řecká metropole spadala.

K otázce se Johnson vyjádřil už v březnu v rozhovoru s jedním řeckým deníkem. Uvedl, že sochy britský velvyslanec získal legálně a že „je od samého počátku Britské muzeum vlastní právoplatně”.

To je také argument samotné muzejní instituce. Řekové místo toho považují odvoz soch za krádež, jelikož Osmanskou říši, která odvoz povolila, označují za okupantskou mocnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám