Hlavní obsah

Jen ano opravdu znamená ano. Ve Španělsku mění definici znásilnění

• Aktualizováno

Po kontroverzních rozsudcích v případech znásilnění schválil španělský kongres ve čtvrtek zákon, který upřesňuje definici souhlasu se sexuálním stykem. Soud v kauze skupinového znásilnění z roku 2016 tvrdil, že oběť nebyla znásilněna, neboť se nebránila. Násilníci proto dostali mírnější tresty. Podle nového zákona bude souhlas znamenat pouze jasné „ano“, nikoli mlčení.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v španělské Malaze na podporu ženy znásilněné v roce 2016 v případě přezdívaném „vlčí smečka“

Článek

V roce 2016 znásilnila ve městě Pamplona pětice mužů 18letou ženu. Pro případ se v médiích a u veřejnosti vžil název „vlčí smečka“. Soud ale tehdy na základě záběrů pořízených násilníky rozhodl, že nedošlo k znásilnění, neboť se oběť nebránila. Záběry ji zachycovaly nehybnou a se zavřenýma očima.

Jeden soudce dokonce podle serveru The Guardian navrhoval, ať muže odsoudí pouze za krádež mobilního telefonu oběti.

Pětici mužů neshledali vinnými ze sexuální agrese – která byla na úrovni znásilnění, jehož definice v zákoně chyběla – ale ze sexuálního napadení, tedy zločinu s nižší sazbou. Soud je poslal na devět let do vězení.

Hrdá: Je třeba začít pečovat o oběti sexuálního násilí

Domácí

Krátce po případu si další skupina mužů zodpovědná za znásilnění 14leté dívky vyslechla stejný rozsudek. Dívka z katalánského města Manresa byla pod vlivem drog a alkoholu, a to také soudci považovali za důvod pro nižší trest.

V červnu 2019 španělský nejvyšší soud zvrátil rozsudek v případu „vlčí smečky“ a pětici mužů uznal vinnou ze sexuální agrese (znásilnění). Trest jim zvýšil na 15 let vězení.

Nový zákon zruší rozdílné označení pro sexuální násilí, kvůli němuž se mohli viníci dočkat nižších trestů. Jasná definice znásilnění nahrazuje dva vágní termíny, které se pro něj dříve používaly.

Výslovně udělený souhlas se sexem bude rozhodujícím faktorem vylučujícím sexuální násilí. Pasivita a mlčení už zákon za souhlas považovat nebude a oběti nebudou muset dokazovat, že se na nich útočníci dopouštěli násilí.

K zákonu přezdívanému „jen ano znamená ano“ se vyjádřila i matka oběti z případu „vlčí smečky“. „Tento zákon je výsledkem odvahy, vytrvalosti a důstojnosti dívky, která chtěla žít, aniž by byla kýmkoli souzena, a která se nebála vystoupit, abychom si všichni uvědomili strašnou cestu, kterou má před sebou příliš mnoho obětí,“ promluvila o své dceři, která se nebála o svém znásilnění promluvit na veřejnosti.

„Znásilnil mě a já chci, aby ho potrestali,“ říká Ukrajinka, která se nebojí mluvit o sexuálním násilí ruských vojáků

Válka na Ukrajině

Zákon přezdívaný „jen ano znamená ano“ podporovala většina parlamentních stran kromě konzervativní Lidové strany a ultrapravicového uskupení Vox. Pro nakonec hlasovalo 205 zákonodárců, proti 141 a tři se zdrželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám