Hlavní obsah

Je třeba zastavit rozšiřování EU, říká francouzský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Je třeba pozastavit další rozšiřování Evropské unie, dokud nebude mít společenství nové instituce, prohlásil v sobotu muž číslo dvě francouzské vlády, ministr vnitra Nicolas Sarkozy. Reagoval tak na výsledky bruselského summitu EU, který nedokázal nalézt kompromis ohledně unijního rozpočtu, a na zamítavé francouzské referendum k euroústavě.

Článek

"Nikdo se nemůže tvářit, že k ničemu nedošlo," prohlásil Sarkozy na aktivu svého Svazu pro lidové hnutí (UMP) v Paříži. "První, co je třeba udělat, že v klidu a jasně prohlásíme, že do EU už nelze přibírat další země a že je třeba pozastavit rozšiřování, dokud nebudeme mít nové evropské instituce," zdůraznil podle agentury AFP politik, který patří k čelným favoritům francouzských prezidentských voleb za dva roky.

"Bylo by nanejvýš divné zahájit vstupní rozhovory s Tureckem, když byla právě odmítnuta evropská ústava," dodal za bouřlivého potlesku přítomných. Neupřesnil však, zda by podle něj mělo být zrušeno i přijetí Rumunska a Bulharska, plánované na rok 2007.

Také prezident Jacques Chirac se na bruselském summitu ptal, jak by se unie mohla dále rozšiřovat, dokud nebudou fungovat instituce schopné účinně řídit nynější 25člennou EU. Poukázal na to, že euroústava byla vytvořena "jako neodmyslitelná odpověď na rozšíření, aby větší unie mohla dobře fungovat".

Naznačil, že když nebyla přijata, je nereálné dále se rozšiřovat. Summit se ale přesto vyslovil pro splnění závazků o rozšíření, na nichž se nejvyšší představitelé shodli loni v prosinci. Tehdy bylo rozhodnuto, že unie zahájí letos v březnu vstupní rozhovory s Chorvatskem a v říjnu s Tureckem. Francie však již delší dobu neskrývá, že je především proti přijetí Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám