Hlavní obsah

Je apríl! A svět se chce i přes válku v Iráku bavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Přestože se světová média v posledních dvou týdnech věnovala převážně válce v Iráku, nezapomněla na dnešní tradiční aprílové žerty. Evropská komise tak například požaduje výrobu vajec s dvojitou skořápkou, u Japonska objevili naleziště ropy stejně bohaté, jako jsou irácká ropná pole. Evropská unie zase oznámila, že povolí mnohoženství.

Foto: Daniela Blahová
Článek

Evropská komise vydala komuniké, v němž oznamuje, že ode dneška musejí mít vejce dvojitou skořápku, zejména pokud jde o vejce určená k delší přípravě. U vajec určených k rychlé přípravě či u vajec vařených by komise přimhouřila oko a připustila výjimku, tedy jednoduchý obal.

V Japonsku list Tokio šimbun radostně zvěstoval, že se u Tokia náhodou objevilo naleziště ropy, s nímž Japonci strčí do kapsy celý Irák, protože tu je na 110 miliard barelů.

V Dánsku se zase objevila zpráva, že od 1. dubna vstupuje v platnost nová směrnice Evropské unie, která umožňuje muslimským občanům žijícím v zemích EU mít více manželek. Zároveň zde Islámská rada oznamuje, že je zahlcena žádostmi Dánů, kteří chtějí přestoupit na islám, aby mohli tohoto privilegia využít.

Berlínský deník Tageszeitung napsal, že Spojené státy nechtějí stavět své nové velvyslanectví v Berlíně na Pařížském náměstí, jak se původně předpokládalo. Washington, který v souvislosti s iráckou krizí na Paříž zanevřel, údajně žádá, aby Němci náměstí přejmenovali.

Rusové vtipkovali o válce

Ruský deník Izvěstija zveřejnil půl stránky vtipů o válce v Iráku, například: Saddám Husajn: Dosáhli jsme vítězství, sestřelili jsme anglické letadlo. George Bush: To je lež, to my jsme ho sestřelili.

Také keňský list East African Standard si všímá situace kolem Iráku. Napsal, že americká armáda, jejíž vojáci mají problémy postupovat v poušti kupředu, se chystá rekrutovat v Africe muže "zvyklé na teplo".

Jihoafrický list Beeld napsal, že Saddámu Husajnovi JAR nabídla významný post poradce v ropném průmyslu země. Jediným problémem je podle listu to, že irácký vůdce trvá na tom, aby letadlo jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho, které mu bude k dispozici, bylo vybaveno protiraketovou obranou, i když se spojenci zaručili, že na ně nebudou střílet.

Bulharský deník Sega navrhl, aby mělo Bulharsko 1. dubna státní svátek. "Šprýmy jsou v Bulharsku státní politikou... Předstíráme, že pracujeme, zaměstnavatelé předstírají, že nás platí, my zase předstíráme, že platíme daně, a vláda předstírá, že je používá tím nejlepším způsobem," napsal deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám