Hlavní obsah

Izraelští vojáci zabili za poslední 2 dny 14 Palestinců

Novinky, Lenka Hloušková, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izraelská vojska zabila během čtvrtku a pátku nejméně 14 lidí, kteří byli zastřeleni v pásmu Gazy a západním břehu Jordánu. Podle islámských zdrojů tak probíhají "čistky ve stínu války v Iráku".

Foto: HZS MSK

Záchrana seniora ze střechy v Třinci

Článek

K prvnímu incidentu došlo včera při preventivních prohlídkách uprchlických táborů v Gaze. Izraelci tu hledali zbraně. Podle jejich verze na ně ve městě Rafáh na jihu pásma začali pálit palestinští ozbrojenci a oni se jen bránili. V přestřelce zemřeli 4 lidé - 1 útočník a 3 civilisté. Vojáci následně zdemolovali 5 domů.

K dalším včerejším obětem patří 14letý chlapec z města Kalkílija na západním břehu Jordánu, jenž ze zvědavosti otevřel dveře, aby se podíval, co se děje na ulici, a údajný člen radikálního hnutí Hamas.Poslední čtvrteční obětí je 26letý zemědělec usmrcený podle lékařů z nemocnice v Nábulusu při sběru zeleniny.

Krvavé dny pokračují

Při dnešních potyčkách bylo zabito dalších 7 Palestinců, kteří se podle internetového serveru Islamonline vraceli do právě prohlížených uprchlických táborů. Izraelci navíc od rána se zemí srovnali desítky obydlí.   

Krvavým dnům předcházel soustředěný odvoz mužů od 15 do 45 let z uprchlického tábora u města Tulkarm na západním břehu Jordánu. Ti byli shromážděni na náměstí a posléze odesláni do jiného tábora s tím, že se smí k rodinám vrátit až za 3 dny. Armáda se prý poté k ženám, starcům a dětem chovala "velmi hrubě". Izraelci akci zdůvodnili "preventivními opatřeními" přijatými po sebevražedném atentátu v oblasti z poloviny týdne, při němž zemřeli 3 lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám