Hlavní obsah

Izraelský parlament schválil odškodnění osadníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský parlament dnes schválil klíčový zákon o odškodnění asi 8500 židovských osadníků, kteří nejpozději v druhé polovině letošního roku opustí pásmo Gazy a čtyři osady v Předjordánsku.

Foto: ilustrační foto
Článek

Zákon, který představuje významný krok v realizaci plánu premiéra Ariela Šarona na stažení všech izraelských sil a osadníků z Gazy a zrušení několika osad na západním břehu Jordánu do podzimu letošního roku, prošel poměrem hlasů 59:40 díky umírněným levicovým poslancům v jeho vládní koalici i mimo ni. Šaronovi se tak podařilo porazit protivníky uvnitř vlastního pravicového bloku Likud a zasadit ránu rostoucím protestům nespokojených židovských osadníků.

Odškodnění jde do výše téměř čtyř miliard šekelů (přes 20 miliard Kč). Částka na jednu rodinu se pohybuje od 4,6 miliónu do 11,5 miliónu korun. Závisí to na velikosti sídliště.

Na 8500 osadníků z Gazy a pár stovek dalších ze západního břehu Jordánu bude evakuováno v několika etapách od července do září letošního roku. Mnozí z osadníků v Gaze jsou připraveni se postavit na odpor a proti plánu vedou rozsáhlou kampaň.

Šaronova vláda se bude snažit přesvědčit osadníky, aby se znovu usadili v méně rozvinutých částech Izraele, například v Negevské poušti. Nebude ovšem bránit ani těm, kteří se budou chtít usadit na západním břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám