Hlavní obsah

Izraelská armáda zabila v Rafáhu 14 Palestinců, 50 zranila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Nejméně pět lidí bylo zabito a 50 dalších utrpělo zranění, když izraelská armáda ve středu zahájila palbu do demonstrace Palestinců v Rafáhu na jihu pásma Gazy. Počet obětí dnešních střetů tak stoupl už na čtrnáct.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Vrtulníky a tanky zahájily palbu do davu asi 3000 Palestinců, kteří demonstrovali proti operaci v Rafáhu. Tamní nemocnice nápor raněných nezvládá, nemá dostatek krve ani jiného materiálu. Lékaři ošetřují zraněné přímo na podlaze.

Ve všech nemocnicích v pásmu Gazy byla proto vyhlášena pohotovost a na pokyn palestinského předáka Jásira Arafata jsou do Rafáhu vysílány zdravotnické týmy.

Demonstranti - podle agentury AP téměř všechno civilisté - směřovali z města k uprchlickému táboru, kde již třetím dnem pokračuje pátrací a demoliční operace izraelské armády.

Vojenské akce pokračují navzdory výzvám generálního tajemníka OSN a Evropské unie. Akce jsou vedeny v Rafáhu a nově v uprchlickém táboru Džanín v severní části Předjordánska.

Operace v Džanínu se účastnilo nejméně dvacet tanků. Při útoku byli zabiti dva Palestinci, jedním z nich je podle palestinských bezpečnostních zdrojů předák Brigád mučedníků od Al-Aksá Ahmad Turkuman.

V Rafáhu klid nenastal

V noci pokračovala operace v pásmu Gazy v okolí uprchlického tábora Rafáh. Vyžádala si dalších dvacet zraněných, z toho dva těžce. Oznámily to palestinské zdravotnické zdroje. Izraelská armáda informaci zatím nekomentovala.

Spojené národy a EU přitom vyzvaly Izrael, aby operaci v Rafáhu ukončil. Při předchozí akci v noci na úterý, kdy tanky podporovaly vrtulníky vyzbrojené raketami, bylo v Rafáhu zabito 20 Palestinců a více než tři desítky zraněny. Mezi mrtvými jsou také dvě děti.

Palestinský předák Jásir Arafat označil akci za masakr. V telefonickém rozhovoru s belgickou senátorkou Anne-Marie Lizonovou uvedl, že si přeje, aby byly mezi Palestince a Izraelce postaveny americké jednotky.

Řekla, že se Arafata zeptala, jestli tím nemyslí mezinárodní jednotky, ale ujistil ji, že "jedinou užitečnou, rychlou a účinnou věcí by bylo pozvat americké jednotky".

Izrael: domy si ničí sami

Židovský stát přitom popřel, že by měl plány na systematické bourání domů v Rafáhu, kde minulý týden zbořil sto stavení a nechal 1100 lidí bez přístřeší. Uvedl, že mu šlo pouze o rozšíření bezpečnostního pásu okolo hranic.

Dva vysocí izraelští činitelé dokonce zpochybnili údaje o počtu domů zničených izraelskou armádou v Rafáhu. Tvrdí, že čísla uváděná Agenturou OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům jsou přehnaná. Obvinili Palestince, že si někdy vlastní domy ničí sami, aby získali kompenzace od OSN. "Upozorňuji, že k těmto číslům je třeba přistupovat velmi opatrně," řekl místopředseda izraelské vlády Ehud Olmert.

Izrael se také se brání, že cílem operace Duha v Rafáhu je zabránit útokům Palestinců a přerušit dodávky zbraní, které pašují z Egypta pomocí vykopaných tunelů.

Podle zpravodaje BBC se snaží Izrael ukázat, že nad oblastí, v níž minulý týden přišel o 13 vojáků, neztratil kontrolu.

Rezoluce v Radě bezpečnosti OSN

Arabské státy předložily v úterý odpoledne Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce požadující, aby Izrael zastavil protiprávní bourání domů v uprchlickém táboře Rafáh. 

Podle západních diplomatů je většina z patnácti stálých i nestálých členů RB OSN ochotna rezoluci přijmout, ale nejasný zůstává postoj USA, které ji mohou vetovat. Aby vyšly Washingtonu vstříc, zahrnuly arabské státy do návrhu rezoluce požadavek úplného zastavení všech teroristických útoků proti Izraeli.

Generální tajemník OSN Kofi Annan vyzval už v pondělí Izrael, aby srovnávání příbytku se zemí zastavil, protože tyto demolice porušují mezinárodní právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám