Hlavní obsah

Izraelská armáda vstoupila do pásma Gazy

ČTK, BBC, Novinky, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izraelští vojáci začali obsazovat jižní část pásmy Gazy. Země se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla poté, co vypršelo 48hodinové ultimátum dané únoscům izraelského vojáka Gilada Šalita. Židovský stát splnil svoje hrozby a zaútočil na pásmo Gazy. Noční jednání zprostředkovaná Egypťany a Francouzi, nepřinesla ovoce.

Článek

Do okolí města Rafáh vnikly ve tři ráno v rámci operace Letní déšť izraelské tanky, které se setkaly jen s malým odporem a obsadily strategické body včetně nepoužívaného mezinárodního letiště v Dahaníji, jež je jediným v Gaze. Palestinští ozbrojenci rychle vyklidili pozice. Izrael ještě před útokem bombardoval silnici a zničil v pásmu tři mosty, aby po nich Palestinci nemohli odvézt Šalita na sever pásma. Raketami vyřadil z provozu elektrárnu, která Gaze dodává proud.

Palestinský vyjednavač Saeb Erekat útok odsoudil: "Izrael znovu okupuje Gazu, ne v tom klasickém slova smyslu, ale přes kontrolu dodávek vody, elektřiny a léků, nemyslím si, že by to mělo mezinárodní společenství povolit." Míní se obrátit na USA.

Izrael tlak dále stupňuje. Izraelský premiér Ehud Olmert ve středu řekl, že rozhodl o "použití extrémních prostředků" pro osvobození Palestinci uneseného izraelského tankisty. Exilového politického vůdce Hamásu Chálida Mišala označil za terč cílené likvidace, protože prý dal rozkaz k únosu vojáka do pásma Gazy.

Cílem není okupace Gazy

Operace je omezená, armáda neobsadila Rafah. Jejím cílem je zvýšit tlak na palestinské radikály. "Nemáme žádnou touhu zůstat v pásmu Gazy," uvedl izraelský ministr Benjamin Ben Eliezer: "Chceme jen přivést našeho chlapce domů. To je vše."

Podobně mluvil i premiér Ehud Olmert: "Naším cílem není trestat, ale spíše použít tlak, aby byl unesený voják osvobozen. Chceme vytvořit novou rovnici, kde propuštění uneseného vojáka přinese zmenšení tlaku na Palestince." Vojenská operace má umocnit diplomatický tlak na vládu radikálního Hamásu, kterou Izrael viní z únosu. Radikální bojůvky se však nevzdaly, stavěly barikády a připravovaly si prostor pro partizánský boj. "Útočte na nepřítele, kteří si přišli pro smrt. Vezměte jim pušky a braňte se," uvedl vysoký představitel Hamásu Nizar Rajan.

Podle izraelského armádního rozhlasu však jde jen o první část operace Letní déšť.

Unesený tankista je dobře ukryt

Podle informací, které unikly od palestinské samosprávy, je Gilad Šalid držen v táboře Chán Júnis na jihu pásma, ale jeho únosci prý uvažovali o převozu do tábora Džabalíja. Je lehce zraněn na rameni a na břiše. Unesen byl v neděli při útoku palestinské bojůvky na izraelské stanoviště u hranic s Gazou. Palestinci prokopali pod hranicí tunel. Zabili dva izraelské tankisty a třetího unesli. Šalit je prvním uneseným vojákem od roku 1994. [celá zpráva]

Na akci se podílely tři různé palestinské milice, ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a neznámá Islámská armáda. Výbory se zpočátku k únosu přiznali, pak jej ale popřely, zřejmě však s ním jsou spjaté. "Voják je na tajném místě, které sionisté nemohou najít," uvedl jmluvčí Výborů Mohamed Abdel .

Izrael o útoku rozhodl v neděli, dal však únoscům dva dny na propuštění vojáka. Útok podnikl přes varování USA, že je třeba snížit napětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

USA varují Izrael před akcí v pásmu Gazy

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala v úterý Izrael, aby dal šanci diplomacii v případu vojáka, kterého unesli Palestinci. Izrael...

Výběr článků

Načítám