Hlavní obsah

Izraelci odmítli jednání s Hamásem

Novinky, CNN, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelské úřady dnes znovu popřely, že by se chystaly vyjednávat s palestinskou militantní skupinou Hamásem. "Nejsou pro nás partnerem, naopak představují pro nás zřejmé nebezpečí," uvedl dnes pro americkou televizi CNN vysoce postavený zdroj z Tel Avivu.

Článek

Stejné výroky včera zazněly z úst izraelského premiéra Ariela Šarona.

"Budeme bojovat velmi tvrdě s jakýmikoli formami terorismu," uvedl například včera na adresu radikálů Šaron před tamním parlamentem. Ocenil sice, že se nová palestinská správa snaží situaci řešit, ale "úplná válka Palestinců s teroristickou infrastrukturou znamená její totální zničení". Přímo na adresu Hamásu poté řekl: "Hlas světové veřejnosti požadující eliminaci Hamásu a zvýšení tlaku na vražedné organizace sílí."

Premiér se sešel s veliteli radikálů

Situaci v regionu se snaží řešit zatím sami Palestinci mezi sebou. Zdejší premiér Mahmúd Abbás včera navštívil na blíže neurčeném místě v pásmu Gaza vrchní velitele militantních organizací, včetně Hamásu a Fatáhu. Snažil se je přesvědčit, aby ukončili násilnosti a podpořili mírový plán navržený před časem Spojenými státy. Před Abbásem se o totéž snažila ve dvoudenních jednáních egyptská delegace. Ani jedné straně se ale nepodařilo radikály přesvědčit ke složení zbraní. Ti argumentují tím, že podobné kroky zatím neučinil Izrael, který ve válce pokračuje, mimo jiné útoky na nejvyšší představitele Hamásu či zakládáním nových židovských osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám