Hlavní obsah

Izrael vraždou vůdce Hamásu pobouřil svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

Zděšení, rozpaky a otázka co bude dále? To jsou nejčastější reakce světa na pondělní atentát na vůdce radikálního palestinského hnutí Hamás šajcha Ahmada Jasína. Akci odsoudily všechny velmoci. Ty se ještě dnes sejdou v Egyptě, kde budou hledat z výbušného stavu východisko. Naopak izraelský premiér Ariel Šaron vojákům za vraždu poděkoval.

Foto: Marek Novák

Ukázka sortimentu

Článek

Do Káhiry dnes v noci dorazí zástupci Organizace spojených národů, Evropské unie, Spojených států a Ruska. Schůzka se uskuteční na velvyslanectví USA.

Mimořádné porady se zúčastní egyptský prezident Husní Mubarak, zmocněnec USA pro Blízký východ William Burns, za Unii Marc Otto, ruský vyslanec Alexander Kalugin a OSN do Káhiry vysílá Terjeho Roeda-Larsena.

EU: nešťastný krok

"Je to velmi, velmi špatná zpráva pro mírový proces," prohlásil vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku Javier Solana. Připomněl, že Unie vždy odsuzovala izraelskou metodu mimosoudního zabíjení palestinských aktivistů.

"V tomto případě musí být podle mě odsouzení ještě tvrdší," uvedl. Také britský Jack Straw přiznal Izraeli právo se bránit před teroristickými útoky. "Tento případ mimoprávního zabití bez rozsudku je nepřijatelný, neospravedlnitelný, velice nešťastný (...) a sotva povede k zamýšlenému cíli," prohlásil.

USA: nevěděly jsme o tom

Jasínova vražda představuje "nebezpečnou eskalaci situace" na Blízkém východě, upozornil syrský prezident Bašár Asad. "Zavražděním šajcha Jasína se Izrael dopustil mrzkého zločinu, který zapadá do řady vražd a ničení namířených proti palestinskému lidu."

Obavy z možné eskalace násilí vyjádřila i Moskva. Nynější situace "s sebou nese novou vlnu násilí, která by mohla úplně zničit úsilí o oživení rozhovorů mezi Palestinci a Izraelci", poznamenal mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Jakovenko.

Imám káhirské university Al-Azhar, která je nejvyšší autoritou sunnitského islámu, v souvislosti s Jasínovou vraždou vyzval k "potrestání jeho vrahů". "Je to podlá vražda, která otřese celým světem. Zločinci se vůbec nezastavili před jeho věkem, ani před skutečností, že to byl ochrnutý člověk," prohlásil šajch Muhammad Saíd Tantáví.

"Spojené státy nebyly upozorněny předem" o útoku na Jasína, prohlásila poradkyně amerického prezidenta George W. Bushe pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová. "Je velmi důležité, aby se všichni snažili o klid v regionu. Je tu stále možnost, že na Blízkém východě bude lépe," prohlásila dále.

Premiér k vojákům: děkuji

Izraelský premiér Ariel Šaron dnes ocenil práci bezpečnostních sil za ranní operaci, při níž vojáci zabili duchovního vůdce palestinské radikální organizace Hamás šajcha Ahmada Jasína. Prohlásil, že Izrael bude v boji proti terorismu pokračovat. Jasína označil za "arciteroristu", který stál za atentáty, při nichž zahynuly stovky Izraelců.

"Boj proti terorismu neskončil, budeme v něm pokračovat všude a každý den. Je to obtížná válka, jíž se musí zúčastnit celý osvícený svět. Pronásledovat všechny, kdo ničí život, je přirozené právo Židů stejně jako všech národů, které život milují," řekl Šaron před poslanci své strany Likud.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám