Hlavní obsah

Izrael uvolňuje politiku vůči Palestincům

– JERUZALÉM

Na 2000 Palestinců se v pátek shromáždilo v centru Nábulusu na západním břehu Jordánu, aby demonstrovali za propuštění všech 7600 palestinských vězňů z izraelských věznic. Ve středu Izrael zveřejnil seznam 500 Palestinců, kteří by mohli být propuštěni už v nejbližších dnech.

Foto: MDZ
Článek

Seznam obsahuje jména 382 Palestinců, kteří byli odsouzeni do vězení, a 118 osob, které jsou zadržovány "administrativně", tedy  bez soudu, a to na šest měsíců. Tuto lhůtu je však možné  prodlužovat.

Demonstranti se shromáždili v čele s manželkou populárního radikálního šéfa hnutí Fatah na západním břehu Jordánu Marvána Barghútího, který si odpykává pětinásobný doživotní trest v izraelském vězení a pochodovali ulicemi Nábulusu. Skandovali přitom, že "nebude míru bez osvobození všech vězňů".

Nikdo ze seznamu však podle izraelské oficiální terminologie  nemá "na rukou krev", tedy jinak řečeno, nebyl zapojen do  některého z útoků, při nichž byly oběti. Izrael již dříve oznámil, že hodlá propustit asi 900 internovaných Palestinců Barghúti byl odsouzen na atentáty při nichž zemřelo pět osob.

Palestinci se budou moci vrátit domů

Šestnáct Palestinců, kteří byli deportováni během posledních čtyř let do pásma Gazy kvůli probíhající intifadě, se smí vrátit do svých domovů na západním břehu Jordánu. Izraelský ministr obrany Šaul Mofaz povolil návrat dvaceti Palestinců deportovaných z Betláma do Evropy, jakmile správu nad městem převezmou Palestinci.

Již dříve v tomto týdnu  oznámil, že ukončí izraelskou politiku bourání domů sebevražedných atentátníků , která se navíc ukázala jako kontraproduktivní.

O bezpečnostní bariéře se bude jednat

Izrael také plánuje změnit trasu bezpečnostní bariéry budované  na Západním břehu Jordánu. Zabere jen 7 procent z Palestinských území a ne 16 procent. Vyhověl tak námitkám Palestinců. I tak však na deset tisíc Palestinců oddělí od jejich soukmenovců ve zbytku oblasti. Tento Šaronův  plán však ještě musí schválit izraelský parlament, který o něm bude jednat v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám