Hlavní obsah

Izrael propustil 500 palestinských vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izrael v pondělí propustil 500 palestinských vězňů. Jde o gesto dobré vůle, které koncem ledna oznámil premiér Ariel Šaron. Amnestie má napomoci sblížení Izraele a Palestiny a vést k obnovení mírového procesu. Celkem se má v následujících dnech dostat na svobodu 900 osob.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Zástupce břaských dobrovolných hasičů Marek Peer seznámil přítomné s novým vozidlem Mercedes - Benz.

Článek

Vězni byli v uplynulých týdnech převezeni do věznice Keciot v Negevské poušti, odkud první propuštění odešli dnes v 08:00 SEČ. Autobusem odjeli přes čtyři kontrolní body mezi Izraelem a západním břehem Jordánu a pásmem Gazy. Na jejich transport dohlížela armáda.

Nedělní vojenské komuniké uvádí, že na akci přímo dohlíží armáda společně s bezpečnostními a soudními orgány. Propouštění se týká 118 Palestinců zadržovaných z "bezpečnostních důvodů" bez soudu a 382 odsouzených. Nejsou mezi nimi žádní mladiství ani ženy. Většina z nich si už odpykala dvě třetiny ze svých trestů.

Izrael nedávno jako gesto dobré vůle oznámil, že propustí asi 900 palestinských vězňů. Celkově je v izraelských věznicích na 7600 Palestinců. Ramalláh ale usiluje o osvobození všech svých lidí zadržovaných v nápravných zařízeních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám