Hlavní obsah

Izrael avizuje další atentáty proti radikálům

Právo, CNN, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael hodlá i po pondělním zabití duchovního vůdce hnutí Hamás šajcha Ahmada Jásína cíleně vraždit další palestinské radikály, přičemž někteří činitelé židovského státu z těchto úvah nevylučují ani předsedu palestinské samosprávy Jásira Arafata.

Foto: Josef Zajíc

Tramvaj proti AIDS. Ostrava 1.12.2014. Zastávka Výstaviště.

Článek

"Pokud budeme v úderech proti Hamásu a dalším teroristickým skupinám tvrdě pokračovat, izraelským občanům to přinese více bezpečnosti," prohlásil ministr obrany Šaul Mofaz.

Podle zdrojů deníku Ha´arec bezpečnostní aparát země rozhodl zlikvidovat celé vedení Hamásu. Ministr vnitřní bezpečnosti Cachi Hanegbi řekl, že "imunní není nikdo, kdo v Gaze, na západním břehu či kdekoliv jinde řídí teror".

V narážce na nejvyšší šéfy Hamásu Abd al-Azíze Rantísího a Mahmúda Zahára dodal, že se to týká i těch, "kdo se objevují v televizi".

Izrael: budou další

Náčelník generálního štábu izraelské armády Moše Ja´alon včera na otázku novinářů, zda podobně jako Jásín může být zavražděn i v Bejrútu sídlící šéf libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh či Arafat, odpověděl: "Myslím, že jejich reakce (na Jásínovu smrt) ukázaly, že chápou, že se to k nim blíží."

Ja´alon stejně jako například vlivný ministr financí Benjamin Netanjahu předpokládají, že Jásínova smrt sice může krátkodobě zvýšit riziko protiizraelských teroristických útoků, výhledově však toto hnutí výrazně oslabí.

Izraelský premiér Ariel Šaron hodlá z pásma Gazy stáhnout armádu i židovské osadníky a panuje obava, aby v následném mocenském vakuu toto území zcela neovládl právě Hamás, neboť struktury palestinské vlády jsou velmi oslabené.

"Domníváme se, že  akce z dlouhodobého hlediska uklidní situaci a posílí umírněné palestinské prvky, které v Gaze zabrání vzniku Hamáslandu," řekl Ja´alon.

Ghází Hámid, šéfredaktor na Hamás napojeného listu ar-Risála, ale tyto úvahy zpochybnil. "Hnutí již bez úhony přežilo celou řadu krizí," řekl včera telefonicky Právu.

"Loni Izraelci zavraždili abú Šanaba, mnoho činitelů hnutí bylo v izraelském či palestinském vězení. Nikdy to ale organizaci nepoložilo," upozornil. "Stačí se podívat na statisíce Palestinců, kteří v pondělí demonstrovali proti Jásínově vraždě."

Policie zůstává v pohotovosti

Izraelské tajné služby a policie jsou kvůli očekávané odvetě v nejvyšší pohotovosti. Agentury ze židovského státu v uplynulých hodinách hlásily, že v obavách z teroru jezdilo autobusy o poznání méně cestujících než obvykle a prázdnější byly i restaurace. "Posílíme náš ozbrojený boj až k úplnému zničení okupace," varoval z Gazy Zahár.

Izraelská televize uvedla, že kvůli riziku, že Hamás udeří proti izraelským cílům i ve světě nebo se pokusí zabít některého židovského náboženského vůdce, kritizoval plán zavraždit Jásína šéf izraelské tajné služby Šin Bet Avi Dichter.

Ministr Hanegbi a šéf vojenské rozvědky Aharon Ze"evi ale odmítli souvislost mezi smrtí Jásína a eventuálními teroristickými útoky s tím, že palestinští teroristé plánovali své akce i v době, kdy Jásín žil.

Výběr článků

Načítám