Hlavní obsah

Italský ostrov zaplavily stovky uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Téměř pět set nelegálních uprchlíků dorazilo od páteční noci na jihoitalský ostrov Lampedusa. Poslední "várku" zadrželi policisté v neděli večer. Oznámila to tisková agentura ANSA.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Primář Martin Kaňa si novou supermoderní drtičku vyzkoušel jako první.

Článek

Pobřežní stráž nejprve zachytila a eskortovala do přístavu loď s 229 uprchlíky z Iráku, Palestiny a Bangladéše. Podle úřadů byli všichni v poměrně dobrém zdravotním i psychickém stavu.

Týž den večer pak bylo jižně od ostrova spatřeno další plavidlo s více než stovkou lidí na palubě. Všichni skončili v záchytném táboru, který ale již značně překročil svou kapacitu. Nyní tam žije přes pět set uprchlíků.

V pátek v noci totiž k Lampeduse připlulo postupně během několika hodin na pěti lodích 146 osob, včetně žen. Pocházejí ze severní a střední Afriky.

Tři sta šedesát běženců bude dnes převezeno do táborů na Sicílii a pevnině.

Lampedusa leží mezi Sicílií a severoafrickým pobřežím. Podle italských úřadů je nová vlna migrantů důkazem, že se v létě naplno otevřela jižní cesta obchodování s lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám