Hlavní obsah

Islámští radikálové unesli čtyři Egypťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/BAGDÁD

Ozbrojení muži unesli čtyři egyptské inženýry pracující v Bagdádu. Muži jsou zaměstnanci telekomunikační společnosti Orascom se sídlem v Káhiře. V neděli to oznámila agentura MENA s odvoláním na vysílání arabské televize al-Džazíra.

Foto: Karel Baláček

Česká skibobová výprava na MS v Lenggries

Článek

Agentura zveřejnila jména unesených mužů - Sayyed Shaaban, Mohammed al-Saadi, Walid Ismail a Hosny Ashour. Všichni čtyři byli uneseni v neděli v časných ranních hodinách, když se chystali do práce.

Inženýry zaměstnává společnost Mobi Service, kterou vlastní Orascom. Ten v Iráku buduje mobilní síť. K únosu se zatím nepřihlásila žádná skupina.

Italce hrozí smrt

Italské novinářce Guilianě Sgrenaové hrozí smrt, tvrdí islámská skupina, která ženu údajně zadržuje. Pokud se italské vojenské jednotky nestáhnou z Iráku, bude Italka zabita, pohrozili únosci ve svém prohlášení se sobotním datem. Na islamistických stránkách se však objevilo až v neděli.

Skupina si říká Organizace Džíhád v Iráku, její členové se "obracejí se svým vzkazem k italskému lidu". Tvrdí, že Sgrenová o život nepřijde v případě, že Itálie oznámí stažení vojsk z iráckého území. Italce hrozí poprava v pondělí.

V neděli se přitom přihlásila jiná skupina Organizace islámského Džihádu, která taktéž tvrdí, že šestapadesátiletou novinářku unesla.

Nalezeno osm mrtvých Iráčanů

Irácká policie zároveň ohlásila, že v okolí Bagdádu našla mrtvá těla osmi příslušníků místní policie. Informovala o tom CNN. Sedm z mužů zabila střela do hlavy, jeden byl stať.

Muži byli přepadeni ve čtvrtek, když jeli do Bagdádu. Přímo při útoku byl jeden policista zabit, tři další byli zraněni.

Mariňák mrtvý při akci

V neděli byla také oznámena smrt jednoho amerického mariňáka, který byl zabit při výkonu bezpečnostních a stabilizačních operací v oblasti Babil na jihu Bagdádu. Vyplývá to z oficiálního prohlášení americké armády. Neuvádí se v něm bližší okolnosti o způsobu zabití. Jen se píše, že voják byl zabit "při akci".

Americká armáda podrobnější informace neposkytla, neboť by pak vojáci mohli čelit většímu riziku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám