Hlavní obsah

Islámský fundamentalista hrozí Berlusconimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/EDINBURGH

V pátek byla na internetových stránkách islámských fundamentalistů zveřejněna výhrůžka adresovaná italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. Předseda italské vlády podle ní zaplatí za to, co způsobil.

Článek

Autor, který sám sebe označuje za bojovníka, bratra a profesora Louise Atiaha Alláha, uvedl, že čtvrteční atentáty v Londýně, při nichž zahynuly desítky lidí a stovky utrpěly zranění, byly součástí "historické války".

Kromě hrozby Berlusconimu se autor zmiňuje o únosu čtyř italských soukromých strážců iráckými povstalci loni v dubnu. Jeden z těchto rukojmích byl zabit a ostatní posléze propuštěni.

K čtvrtečním atentátům v Londýně se na internetu přihlásila islamistická skupina, která si říká Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě. V prohlášení také varovala před atentáty v Itálii a Dánsku, jestliže Řím a Kodaň nestáhnou své vojáky z Iráku.

Na summitu G8 ve Skotsku italský premiér uvedl, že Itálie je ohrožena útoky a vyzýval k obezřetnosti. Italský ministr vnitra Giuseppe Pisanu řekl, že bezpečnostní opatření se zvyšují všude v Evropě, v Itálii se hlídají  železniční stanice, letiště a další místa, kde se denně objevují tisíce lidí: "Jakmile násilí zase propukne, musí zůstat nervy v klidu a čelit mu silou zákona a normy demokracie."

Italská opozice pro odchod z Iráku

Po atentátech v Londýně sílí v Itálii hlasy naléhající na stažení italských vojáků z Iráku. Odborníci na terorismus se bojí, že by se kvůli angažovanosti v Iráku mohla země stát tečem atentátníků. Pro stažení jsou komunisté a Zelení, ale také Levicoví demokraté. Opoziční šéf Romano Prodi oznámil, že jeho uskupení levého středu bude příští týden hlasovat v parlamentu proti návrhu na další financování italských jednotek v Iráku. Po atentátech v Londýně je důležitější ukončit přítomnost zahraničních sil v této zemi, uvedl.

Italské vláda naproti tomu změnu irácké politiky odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám