Hlavní obsah

Islamisté zaútočili v Mogadišu, vzali také rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně devět lidských životů si ve středu vyžádal sebevražedný útok na hotel v centru somálské metropole Mogadiša. K masakru se přihlásilo islamistické hnutí Šabáb. Ozbrojenci drží na místě rukojmí, policie jich už ale část osvobodila, uvedla agentura AP.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Somálští vojáci u budovy zničené explozí výbušnin (ilustrační foto)

Článek

Podle policie převažují mezi oběťmi ženy, které pracovaly jako personál hotelu. Do jeho vchodu najel atentátník s autem naloženým výbušninami. Další ozbrojenci pak zahájili palbu v přilehlé restauraci.

Strážci zákona uzavřeli celou čtvrť, informovala s odkazem na svědky agentura Reuters. Podle ní islamisté zadrželi v restauraci nejméně 20 rukojmích.

Deset rukojmích se již podařilo osvobodit, napsala s odkazem na policii AP. Během zásahu bezpečnostních sil zemřeli dva útočníci, uvnitř ale nejspíš zůstalo dalších pět islamistů.

Hnutí Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chce zavést islámské právo šaría. Šabáb útočí i v sousední Keni, která vyslala své vojáky do mise Africké unie v Somálsku (AMISOM).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám