Hlavní obsah

Íránské testy supermoderních zbraní stupňují napětí

TEHERÁN

Po pátečním testu střely s plochou dráhou letu, která může být vybavena několika hlavicemi, otestoval v neděli Írán další novou zbraň. Jde o superrychlé torpédo určené k ničení ponorek a lodí.

Článek

Test přenášela televize. Program přerušily záběry, jak odpálená střela v Perském zálivu zničila starou loď sloužící jako terč. Írán oznámil, že jde o nejrychlejší torpédo na světě. Střela, které je údajně nezjistitelná radarem, se ve vodě pohybuje rychlostí 360 kilometrů za hodinu, což je třikrát více, než jaké rychlosti dosahuje nejdokonalejší torpédo světa, ruský Škval. "Má velmi silnou bojovou hlavici, navrženou k ničení velkých ponorek," uvedl generál Ali Fadaví, která je tajemníkem Revolučních gard a dodal: "I když by čidla nepřátelské loi zjistila střelu, žádná bojová loď jí nemůže uniknout kvůli její vysoké rychlosti."

Írán odpálil novou raketu s více hlavicemi 

V pátek oznámil Írán úspěšný test nové raketové střely Fadžr-3, která může zasáhnout více cílů a nedá se zjistit radarem. "Může se vyhnout antiraketám a zasáhnout cíl, "uvedl šéf letectva generál Husajn Salami. Neoznámil však, jaký má střela dolet. Sdělil jen, že závisí na hmotnosti bojových hlavic. V televizi byla raketa označená za balistickou, což je ovšem v rozporu, že by byla obtížně zjistitelná radarem. Mohlo by to však značit, že má velký dolet. Írán má balistické střely Šahab-3 o doletu 2000 kilometrů, které mohou zasáhnout Izrael i americké základny na Blízkém východě. Kvůli nim USA a Izrael vyvinuly protiraketový komplex Arrow.

Oba testy ještě vyhrotily situaci okolo íránského jaderného programu. Írán tvrdí, že jeho jaderný program á ryze mírový charakter, světové společenství však požaduje, aby skončil s obohacováním uranu, který by pak mohl být použit i v jaderných hlavicích. Írán to odmítá. Dostal třicetidenní lhůtu. [celá zpráva]

Testy ukazují, že Írán se vydal po konfrontační linii a nemíní ustoupit. V Perském zálivu a v Arabském moři se od pátku koná vojenské cvičení, jehož se účastní na 17 000 vojáků.

Írán vyvíjí zbraně dvacet pět let

Írán rozvíjí vojenský průmysl od osmdesátých let, kdy se islámský režim bránil Iráku. Podařilo se mu udržet v provozu americké zbraně včetně moderních stíhaček Grumman F-14 Tomcat i přesto, že nedostával z USA náhradní díly. Od roku 1992 vyrábí vlastní obrněné transportéry, bojová letadla, tanky a rakety. Modernizoval střely ruského původu řady Scud, které používal i Irák nebo Severní Korea. Ve spolupráci s Ukrajinou vyvinul v devadesátých letech transportní letadlo. 

Reklama

Související témata:

Související články

Írán prý bude mít jadernou techniku za rok

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu prohlásil, že jeho země by mohla mít jadernou technologii do jednoho roku. Svou řeč směřoval jako odpověď...

Výběr článků

Načítám