Hlavní obsah

Írán popravil opozičního novináře Zama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Íránu v sobotu ráno popravili místního opozičního novináře Rúholláha Zama, který žil několik let v exilu a loni ho zatkly revoluční gardy při tajné operaci. Letos byl v Íránu odsouzen za podněcování protivládních demonstrací v letech 2017 a 2018. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na íránskou tiskovou agenturu IRNA.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Rúholláh Zam

Článek

Sedmačtyřicetiletý Zam, který je synem reformního duchovního Mohammada Alího Zama, provozoval populární zpravodajský kanál Amadnews. Na webu sdílel videa z protestů, kritické informace o íránských politicích a na šifrované komunikační aplikaci Telegram měl tento kanál 1,4 milionu sledujících. Íránské úřady jej posléze zablokovaly s tím, že podněcoval násilné povstání. Později ale web začal fungovat pod jiným názvem.

Zam byl odsouzen k trestu smrti v Íránu letos v červnu. Loni v říjnu íránské revoluční gardy oznámily, že ho dopravily do Íránu v rámci komplikované tajné operace. Neuvedly, kde se operace odehrála. Jeho odsouzení k trestu smrti tehdy kritizovala mimo jiné Francie, která mu po útěku z vlasti udělila azyl, uvedla v sobotu agentura Reuters.

Masové demonstrace, kvůli nimž byl Zam odsouzen, vypukly na konci roku 2017 původně kvůli zdražování. Posléze přerostly v protivládní protesty. Úřady reagovaly blokováním sociálních sítí, při policejních zásazích zemřelo přes 20 lidí a tisíce dalších skončily ve vězení. Teherán události, které trvaly do ledna následujícího roku, označil za spiknutí organizované z ciziny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám