Hlavní obsah

Irák: věci českých novinářů byly na místě vražd rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA/PRAHA

Kreditní kartu kameramana České televize Petra Klímy a vizitku reportéra Radiožurnálu Víta Pohanky našli v irácké Fallúdži američtí vojáci. Uvedl to ve čtvrtek Radiožurnál. Věci novinářů se údajně nacházely v místech, kde únosci mučili a vraždili rukojmí.

Článek

"Mohu to potvrdit. Dnes ráno mě informoval anglicky mluvící zpravodajec přímo z Iráku," řekl Pohanka Radiožurnálu.

"Nechtěl bych to moc dramatizovat... Ale naskočila mi husí kůže. Vzali nám všechny věci, kde jsou i naše domácí adresy... Zpětně se mi ulevilo, že to s námi dopadlo tak, jak dopadlo," doplnil.

Uneseni cestou do Jordánska

Klíma a Pohanka byli spolu se zpravodajem ČT Michalem Kubalem unesli v dubnu v Iráku neznámí únosci a několik dní je drželi v zajetí. Podle zpravodaje rozhlasu velvyslanec ČR v Iráku Martin Klepetko nyní požádá americkou stranu, aby věci českému velvyslanectví vydala.

Novináři odjeli z hotelu v neděli jedenáctého dubna v sedm hodin ráno. Čeští diplomati si od začátku ztěžovali, že je o svých plánech předem neinformovali. Cestovali z Bagdádu do Jordánska, odkud se měli vrátit domů.[celá zpráva]

Taxikář, jenž je vezl, však sjel omylem z cesty. "Stále si myslím, že to neudělal úmyslně," řekl Pohanka s tím, že je zajali Iráčané a okradli. Poté trojici předali radikálům.

Jen několik desítek kilometrů za metropolí je zadrželi neznámí ozbrojenci. Štastná zpráva, že vše přežili, se rozletěla do světa v pátek 16. dubna. Domů se trojice vrátila v neděli 18., a to v 5:46 ráno. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám