Hlavní obsah

Irák: uneseno šest cizinců, za tři dny mají začít popravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dva Keňané, tři Indové a Egypťan byli uneseni v Iráku. Radikálové je prý popraví, pokud jejich vlády neoznámí svůj úmysl odejít ekonomicky z Iráku. Ani jeden stát totiž vojáky v oblasti nemá. Ultimátum vyprší za tři dny.

Foto: Miloš Vokoun

Honza a Petr

Článek

"Varujeme všechny země, společnosti, obchodníky a řidiče náklaďáků - všechny, kteří spolupracují s americkými okupantskými kovboji - že se stanou naším terčem," stojí v prohlášení islamistů.

"Jsme proti přepravě jídla, zbraní, zboží a vojenské výzbroje podporující americkou armádu," pokračují.

K únosu se přihlásila skupina "Držitelé černých standard". Ta tvrdí, že muže zadržela na silnicích. V Iráku pracovali jako řidiči.

Radikálové doplňují, že zajatcům setnou hlavy. Zachránit je může jen stažení jejich firem z Iráku. Společnosti dostaly ke splnění požadavku 72 hodin.

Ultimátum začne běžet dnes od 20 hodin večer.

Seznam a fotografie

Radikálové poslali své stanovisko přímo americké tiskové agentuře AP. K textu dodali i fotografie šestice rukojmích.

Stojí před třemi pohovkami, obklopeni maskovanými ozbrojenci. Jeden ze zajatců drží v ruce na počítači napsaný seznam s osobními daty sedmi mužů - tří Keňanů, tří Indů a Egypťana. Nechybějí údaje o jejich národnosti, čísla pasů, registrační čísla vozidel, která řídili v době únosu.

Materiály jsou datované 20. červencem. Podle nich se ocitli v zajetí: Ibrahim Khamis, Salm Faiz Khamis, Jalal Awadh - všichni z Keni; Antaryami, Tilak Raj, Sukdev Singh - Indie; a Mohammed Ali Sanad z Egypta.

Zatím není známo, kdo a proč z keňských rukojmích na fotografiích chybí.

Všichni zadržovaní údajně pracovali pro jednu společnost sídlící v Kuvajtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám