Hlavní obsah

Irák bude suverénní nejdřív za rok

Novinky, DPA, CNN, FoxNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/NEW YORK

Před svým vystoupením na půdě OSN George Bush vyjevil své postoje v rozhovoru televizi Fox News, kde opět řekl, že zahájit válku "bylo správné rozhodnutí." Současně uvedl, že nevidí prostor pro to, aby OSN hrála v Iráku větší roli, přičemž ovšem dodal, že by prospělo, "kdyby Spojené národy napomohly sepsání ústavy. V tom jsou dobré."

Foto: Management hradu

Arcibiskup Pražský (kostým Karla Högera)

Článek

OSN by podle Bushe také mohla hrát roli při přípravě voleb.

USA proti rychlému předání moci Iráčanům

Americký ministr zahraničí Colin Powell uvedl, že to bude trvat nejméně rok, že se Irák stane opět suverénní zemí. Řekl to v pondělí v televizním projevu s tím, že nechce dostat Iráčany do situace, kdy by převzali moc v zemi ještě před tím, než začnou fungovat úřady a vláda bude stabilní. Reagoval tak na požadavek Francie.

Její prezident Jacques Chirac předložil plán na dvoustupňové předání moci . Podle něj by získala suverenitu za šest až devět měsíců, přičemž už nyní by převzala irácká prozatímní vládní rada symbolickou správu země. To odmítla i Bushova poradkyně pro bezpečnostní otázky Condoleeza Riceová s tím, že by "okamžité předání moci nefungovalo".

I když plán Paříže byl odmítnut, Francie prý nebude vetovat novou rezoluci o Iráku.

Kofi Annan přitvrdil

Generální tajemník OSN Kofi Annan při svém pondělním vystoupení napadl doktrínu preventivních úderů proti zemím, které by mohly vyvíjet zbraně hromadného ničení bez toho, aby je schválily Spojené národy.

Přestože přímo nezaútočil na Spojené státy, jeho postoj byl mnohem tvrdší než dříve. Je dáván do spojitosti s tím, že američtí vojáci nedokázali v Bagdádu ochránit kancelář OSN, kde při srpnovém sebevražedném útoku zahynulo osm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám