Hlavní obsah

Iráčtí radikálové mají deset cizinců, hrozí jejich zabitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně deset cizinců - včetně evropského novináře a amerických dělníků - drží v zajetí iráčtí ozbrojenci. Skupina napojená údajně na al-Kajdá má i tlumočníka z Jižní Koreje. Hrozí jeho zabitím, pokud země neodejde z Iráku. Oznámila to v pondělí tisková agentura Jonhap.

Foto: Jiří Smutný

Výšivky s použitím rybích šupin vznikaly zejména v jižních Čechách

Článek

"Prosím, pomožte mi odsud," prosí na záběrech televize Al-Džazíra plačky v angličtině Korejec. "Nechci zemřít. Nechci zemřít. Chci žít. Vím, že vaše životy jsou důležité, ale ten můj také," pokračuje na záznamu.

Desítka cizinců

Ředitel společnosti Gana General Tradin Co. Kim Choon-ho potvrdil agentuře v dnešním telefonickém rozhovoru, že zaměstnanec firmy Kim Sun-il (33) je mezi nejméně desítkou zadržovaných cizinců.

Jihokorejec pracující jako překladatel byl unesen 17. června nedaleko Fallúdži. Ozbrojená skupina je údajně ochotna ho propustit v případě, že Soul stáhne do 24 hodin své vojáky z Iráku. V opačném případě chtějí muže "podříznout".

O osudu, případných podmínkách vedoucích k propuštění zbylých zajatců nejsou známy bližší podrobnosti.

Tým na cestě

Jižní Korea dnes oznámila, že vyšle do Iráku šestičlenný tým, který by se měl pokusit vyjednávat o osvobození překladatele. "Tým se bude podílet na vyjednávání," uvedl za ministerstvo zahraničí mluvčí Shin Bong-kil.

Podle informací Soulu jsou ozbrojenci napojeni na mezinárodní síť al-Kajdá, konkrétně na jednotky Abú Musaba al-Zarkávího.

"Naposledy jsme spolu mluvili v dubnu. Tvrdil, že je v bezpečí a slíbil, že přijede domů v červnu na tátovy narozeniny," věřila se Jonhap matka Kim Sun-Ila Shin Young-Ja (63).

Posílení jednotek

Jihokorejská vláda ultimátum záhy odmítla a potvrdila, že bude v rozmísťování jednotek v zemi pokračovat.

Ministerstvo obrany dokonce označilo podmínky únosců za "nepřijatelné". Od srpna chce do Iráku poslat tři tisíce vojáků. Prezident Ro Mu-hjon tak plní slib daný americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi.

Posílení kontingentu už schválil jihokorejský parlament. Nyní má Jižní Korea v oblasti 670 občanů, převážně vojenských inženýrů a lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám